Най-популярният планински бегач у нас сподели във Фейсбук страницата си как се е стигнало до написването на биографичната му книга, чиято онлайн премиера е днес от 19:00 ч.

„Първо трябваше да е книга за "Ком-Емине" и си мислих, че мога да я напиша сам. След това претърпя промяна и се превърна в книга за моята история до момента, но вече разбрал, че ще е трудно да свърша тази работа, се обърнах към спортния журналист Георги Филипов да ми помогне да събера и синтезирам всички важни моменти през спортната ми кариера. Получи се хубав материал, но все още не виждах книга в цялото нещо. По случайност (или не) приятел ми препоръча и запозна с Богдан Русев, който "поръси с нужните подправки" текста и разказа цялата история през своя си поглед. Така се "роди" "Предпоследната крачка".

Днес от 19 часа заедно с издателство Вакон ще представим онлайн официално книгата. Много ни се искаше да се срещнем на живо с повечето от вас, но решихме, че това е по-добрият вариант за момента“.

Кирил Николов-Дизела започва спортната си кариера в непопулярната у нас дисциплина спортно ориентиране. Той стана известен на по-широката аудитория през лятото на 2013 г., когато изкачи първенците на петте най-високи планини у нас (Ботев, Вихрен, Руен, Мусала и Черни връх) за по-малко от 23 часа (с транспорт между планините, разбира се). През октомври същата година той постави и един много забавен рекорд – изпревари с 6 секунди Драгалевския лифт от долната до междинната му станция при местността Бай Кръстьо.

През август 2015 г. Дизела подобри с 21 часа рекорда за преминаване по старопланинския маршрут Ком-Емине. Трасето от около 600 км той измина за 4 дни, 13 часа и 5 минути. През същата година Кирил Николов зае второ място в престижното състезание по скоростно изкачване на стълбите на Айфеловата кула.

Мнозина си мислят, че прякорът му е свързан с неговата физическа мощ, но истината е друга. Прозвището идва от приятелска закачка, свързана с големите му уши и името на немската биатлонистка Уши Дизел.

Преди няколко дни 37-годишният бегач написа в страницата си във Фейсбук послание, което може да бъде вдъхновение за мнозина:
„В състезателната си кариера съм пробягал над 100 хиляди километра. Изкачил съм безброй много вертикални километри. Посетил съм десетки различни страни, стотици, градове, планини, гори, върхове, долини, паркове. Участвал съм в над хиляда състезания. Половината от тези хиляда състезания съм спечелил. Но може би само двайсетина от победите имат сантиментална стойност за мен. Другата половина, тези петстотин загуби са ме научили на много повече от победите. Именно загубите са ме накарали да полагам още повече усилия в тренировките. Да бъда по-изискващ и критичен към самия себе си. Да бъда непримирим. Научиха ме, че трудът винаги се възнаграждава, но само ако имаш търпението да дочакаш своя момент. Благодарение на загубите разбрах колко по-удовлетворяващо е да си победител. Всеки се проваля от време на време. Въпросът е да не ти става навик“.

Не пропускайте и краткото видео, в което авторът на книгата Богдан Русев споделя защо четивото е по-скоро като приказка и легенда, а не само сбор от факти. 

Можете да гледате Кирил Николов-Дизела тази вечер в "Шоуто на Николаос Цитиридис".