Никой не говореше за Анна Кизенхофер преди състезанието за жени по шосейно колоездене в Токио 2020, но със сигурност това вече не е така. Австрийската състезателка беше смятана за аутсайдер в надпреварата в сравнение с останалите претендетки в дисциплината - като Ана ван дер Бреген, Елиза Лонго Боргини, Лизи Дейнян, Лиза Бренауер и Анемик ван Влеутен.

Снимка: Getty Images

Но Кизенхофер, която става професионална състезателка едва през 2017 г., не е особено развълнувана от именитите си конкурентки. Вместо това тя премина през 147-километровото трасе на надпреварата, борейки се със страхотната жега и изтощителната влажност, за да донесе първи златен медал за Австрия в колоезденето от 1896 г. насам.

"Беше доста екстремно", споделя Кийзенхофер пред CNN Sport. "Никога през живота си не съм се изтощавала толкова много, просто унищожих всяко едно мускулче в краката си."

Снимка: Getty Images

"Винаги съществува тази малка надежда, тази малка мисъл - да, може и да спечеля", казва тя. "Ако съм на стартовата линия, това означава, че съм подготвена, искам да спечеля. Но също така знам реално, че не е очаквано да спечеля тук."

Кизенхофер завърши състезанието за по-малко от четири часа – 3:52:45 ч., или с цели 75 секунди пред сребърната медалистка Анемик ван Влеутен.

Когато австрийската колоездачка осъзнава, че печели златния медал на Олимпийските игри в Токио, тя вдига победоносно ръцете си във въздуха - преди да се поздрави с екипа си, като плаче от радост и не може да повярва какво се случило.

Снимка: Getty Images

"Беше нереалистично, защото никой не би го повярвал", казва тя. "Беше просто невероятно. Не можех да повярвам - дори пресичайки финала, не можех да повярвам."

Кизенхофер споделя, че се е чувствала силно мотивирана по време на състезанието, като е мислила за любимите й хора, които са преживявали с нея всеки един момент от състезанието, гледайки на живо излъчването на надпреварата в Австрия.

"Знаех, че моето семейство ме гледа, представях си ги", казва тя. "Мислех си за тях, за някои бивши треньори, които имах, за приятелите ми – всички те бяха моята мотивация", казва Кизенхофер.

Снимка: Getty Images

След като получава магистърска степен по математика от Кеймбриджския университета и докторска степен по приложна математика от Политехническия университет в Барселона, Кизенхофер щателно планира собствената си стратегия за тренировки, хранене и състезания.

"Като математик сте свикнали сами да решавате проблеми, така че аз подхождам така и към колоезденето", казва тя.

"Много колоездачи са свикнали да имат хора, които всъщност правят всичко това за тях - имат треньор, имат диетолог, имат човек, който планира състезанието за тях. Аз просто вършех всички тези работи сама."

Снимка: Getty Images

Ключът към успеха й? Тя не се страхува да възприеме аспектите на характера й, които я правят уникална.

"Осмелявам се да бъда различна. Имам различен подход и това означава, че също съм непредсказуема и точно това се случи вчера", заявява тя. "Хората не подозираха, хората не мислеха, че мога да спечеля."

Тя се надява, че нейната история може да вдъхнови другите да "не се предават, да бъдат упорити, да правят това, което отговаря на техния характер".

"Просто трябва да следвате инстинктите си", отсича Ана Кизенхофер.

Снимка: Getty Images

Въпреки огромното внимание към нея като носител на златен олимпийски медал, Кийзенхофер заявява, че предпочита да държи живота си далеч от светлините на прожекторите.

"Искам да продължа да живея живота, който живеех", казва Кизенхофер, която няма търпение да види семейството си в Австрия.

"Би било толкова хубаво да ги видя. На тях не им пука какво е окачено на врата ми. Те харесват мен, а не олимпийския златен медалист."

Проследете всичко най-важно и най-интересно от Олимпийските игри в Токио в специалната секция на bTV Новините.