Навярно ще се съгласите, че спортът и движението са се превърнали в задължителна добавка към бедния ни на физическа активност начин на живот. Въпреки това мнозинството от хората намират сериозни пречки пред редовните упражнения и не виждат изход от ситуацията.

Попитах трима мои колеги, кои са най-честите извинения, които треньорите чуват от своите клиенти и как може да ги обърнете във ваша полза:

Пречка 1: Нямам време

Това е най-често срещаната причина, поради която никога не стигате до фитнес залата или парка. Много хора си мислят, че задължително трябва да се движат час или два, или пък прекарват твърде дълго време в залата или басейна и наистина графикът им става натоварен. Треньорите предлагат две опции: или да направите движението част от нещо друго, което е важно за вас, или да съкратите тренировките си и да ги направите по-трудни. Така, ако искате да прекарвате повече време с децата си, след работа може заедно да се поиграете баскетбол  или да  предприемете планински преход през уикенда. Другата опция е още по-примамлива. Трейси Рифкин, автор на книгата ‘’Суингът’’, споделя, че 3 тренировки седмично по 20 минути, изпълнени с достатъчно висока интензивност, могат да стопят нежеланите килограми и да ви поддържат в страхотна форма. Самата тя е изгубила 70 кг с този подход.

Пречка 2: Тренирам и не виждам резултати

За да преодолеете тази пречка, треньорите съветват да разгледате внимателно какво сте опитали. 10 дни на колелото няма да стопят трупаните с години мазнини. Една седмица във фитнеса не гарантира добра стойка и по-малко болки в гърба. Една разходка на Витоша, не означава че сте турист. Редовното движение изисква тялото ви да се движи достатъчно, за да компенсира часовете прекарани на бюрото, в колата и пред телевизора. За да видите резултати, включете движение където можете – на работното място, със семейството, с приятели. Когато започвате нова тренировъчна програма, дайте си поне 3 месеца, за да отчетете резултатите. Ако целта ви е не само да се чувствате по-подвижни, но и да изгубите нежелани мазнини, диетата е от огромно значение.

Пречка 3: Не мога да отделя средства за спорт

Колкото и да обичат работата си, всички треньори се съгласиха, че не е нужно да имате членство в лъскава фитнес зала или да наемате треньор за да се движите. Множество книги и видео материали в интернет могат да ви помогнат да изпълнявате упражнения у дома, със собствено тегло или с помощта на топки, ластици и тежести. Йога, пилатес или Зумба можете да тренирате и в комфорта на своята дневна, без това да ви струва нищо освен хиляди калории. В случай че имате здравословни оплаквания или заболявания, които не позволяват да тренирате всичко, добре е да работите поне за малко с кинезитерапевт. Винаги можете да продължите самостоятелно с предписаните от него упражнения.

Пречка 4:  Скучно ми е да се движа

За да развиете интерес към упражненията и спорта, който сте избрали, най-добре е да намерите подходящата за това компания. Независимо дали ще се запишете в група по стрийт фитнес или танци, или ще наемете треньор, срещата в уговорен час ще ви направи отговорни и ще ви осигури възможност за комуникация – няма как да ви стане скучно, ако всеки път научавате нещо ново за своето тяло или развивате ново умение. Предпочитате да сте сами? Използвайте видео материали, които да гледате и следвате – през телевизора или компютъра. Друга опция е да изберете подходящ фон за заниманията си. Треньорите горещо препоръчват да изберете стимулираща музика, а за дългите разходки да се насладите на аудио книга или лекция, които да помогнат времето да мине неусетно.

Със съдействието на www.artofrealfood.com