Хората, които познават усещането от студената вода, обожават освежаващия й ефект. Лицето си наплискваме с шепи вода, когато сме напрегнати и очите ни са преуморени.

В стресова ситуация с усещане за "топка в стомаха”, е достатъчно е да отидете в банята и да положите върху мястото над слънчевия сплит изстудените под течаща вода мокри ръце, за да получите облекчение.  

При температури на въздуха около нулата може да се удивите колко много хора се забавляват в басейните с минерална вода и джакузита на открито. Изградената бърза адаптация на целия организъм (кожа, кръвоносна система, дишане и сърдечна дейност), позволява на човек да получи удоволствие от водата в широк температурен диапазон, без никакъв страх от настинка. Напротив, именно тези хора са закалени и рядко боледуват.

Никога не е късно в домашни условия под душа да започнете собственото си закаляване. Това може да направите като леко охлаждате водата с около 1 градус и стоите под нея 2-3 минути. На следващия ден с още по-хладка. Сами ще се убедите, че започвате да понасяте по-хладката вода с лекота. Охлаждащите процедури повишават жизнения тонус. Най-смелите се обливат със студена вода за бодрост сутрин.

Редуването на гореща и студена вода

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Контрастните душове дори само върху подбедриците са изключително полезна лесна процедура за успокояване на нервното напрежение и психическо неразположение.  

Целебното въздействие на вода е изпитал всеки, който обича да ходи на море през ваканцията или да се къпе в реки, басейни, язовири. Водата може да ви успокои дори само с вида си. Когато сте близо до водопад или се разхождате по брега на морето, получавате положителното въздействие и от отрицателните йони, с които е наситен въздуха около тях.

Знае се, че дъждовната вода е полезна, като изключим изключително замърсените индустриални зони, където съществува вероятност да валят "киселинни дъждове”. Когато сте на път за вкъщи не е нужно да разгъвате чадърите. Ходете под нежните капки на дъжда със съзнанието, че се закалявате.

Преодолейте психологическата си бариера, че ще се простудите. Водните закалителни процедури не са мъчение, а дават свежест и здраве.