Как искате да се събуждате сутрин? Да изглеждате като филмови актьори или да приличате на подпухнали понички в лицето?

Със сигурност не е второто. Вероятно, мечтаете да премахнете тъмните кръгове под очите, да отстраните отоците от лицето и в огледалото да видите бляскава кожа, сякаш сте спали поне осем часа.

Защо лицето се подува?

Подпухналостта и подуването на тъканите на лицето и нездравословния сив цвят на кожата винаги подсказват за едно – лоша циркулация. За да може кожата да остане еластична и красива за по-дълго време, е необходимо кръвта в тялото да може да циркулира свободно, без да среща никакви пречки по пътя си.

Защо подуването на лицето най-често се забелязва след сън?

„Когато сме в хоризонтално положение, естественото изтичане на течност от главата е затруднено, тъй като главата и тялото се намират в една линия“, споделя остеопатът Владимир Животов.

Ако кръвоснабдяването на човек не е наред, тогава ситуацията сутрин се влошава още повече. Понякога подутото лице е следствие от заболяване на бъбреците или ендокринната система.

Как можете да премахнете отоците по лицето си?

Снимка: iStock

Ако подуването на лицето е ваш постоянен спътник и сте изключили ендокринна патология и бъбречно заболяване, е хубаво да се свържете с доверен лекар остеопат. По време на лечението ще се подобри както притокът, така и свободното движение на кръвта в тялото ви, тъй като остеопатът ще отпусне мускулите и ще освободи съдовете от компресия.

Сами също можете значително да подобрите ситуацията, ако изпълнявате няколко лесни упражнения всяка сутрин.

Упражнения за справяне с подуването на лицето сутрин

Снимка: iStock

Най-лесното упражнение, което можете да правите всяка сутрин, е да станете от леглото и да започнете да се движите. Вертикалната позиция създава естествени условия за изтичане на излишната течност от главата, а чрез активно движение стимулираме движението на течности в цялото тяло. Ето защо, ако искате да облекчите подуването на лицето по-бързо, започнете сутринта си активно. Сутрешните упражнения са чудесен начин не само да се събудите, но и да подобрите външния си вид.