Кръвната група на човек може да повлияе върху уязвимостта му към развитието на COVID-19 - болестта, причинена от новия коронавирус, смятат учените.

Изследователите са стигнали до това заключение, след като са изследвали кръвните проби на 2173 пациенти с COVID-19 в три болници в китайските градове Шънджън и Ухан, където се смята, че огнището е започнало в края на миналата година. Те сравняват тази информация с неотдавнашни проучвания за кръвната група на 3594 здрави души в Ухан и 23 386 в Шънджън, пише Newsweek.

Резултатите от научното изследване са представени в medRxiv - уебсайт, където здравните изследователи могат да публикуват проучвания, преди да са преминали през строгия процес на преглед, изискван от научните списания. 

Публикуването на предварителни данни дава възможност на учените да представят своите първоначални констатации по дадена тема и да предизвика дебат с колегите експерти. В случая това може да бъде особено полезно, имайки предвид бързо развиваща се ситуация с пандемията от COVID-19.

От изследваните 3594 души в Ухан без COVID-19 са били с кръвна група: 

32,16% тип A

24,90% тип B

9,10% тип AB

33,84% тип O

Същевременно при 1775 пациенти с COVID-19 в болницата Wuhan Jinyintan в Ухан, разпространението на новия коронавирус сред кръвните групи е било:

37,75% тип А

26,42% тип B

10,03% тип AB

25,80% тип O

В Шънджън здравите участници в изследването - 23 386 души, са били с кръвна група:

28,77% тип А

25,14% тип B

7,32% тип AB

38,77% тип O

В Шънджън 285 пациенти с COVID-19 са били кръвна група:

28,77% тип А

29,12% тип B

13,68% тип AB

28,42% тип O

Други 113 и 285 пациенти с COVID-19 са наблюдавани съответно в Ухан и Шънджън. "Подобен модел на разпространение е наблюдаван при 398 пациенти от други две болници в Ухан и Шънджън", коментира екипът.

Като се вземат цялостно данните, изследователите стигат до заключението, че "кръвната група тип А има значително по-висок риск от развитие на COVID-19" в сравнение с другите типове кръвни групи. Междувременно тези от тип O "имат значително по-нисък риск от инфекциозното заболяване."

Разликата може да се обясни с някои антитела в кръвта, но това ще трябва да бъде проучено в бъдещи изследвания, за да бъде потвърдено, казват специалистите.

Снимка: iStock

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид, като зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). 

Според изследователите проучването може да има последици за здравните работници, лекуващи пациенти със COVID-19, тъй като пациентите с кръвна група тип А "може да се нуждаят от особено засилена лична защита, за да се намали вероятността от заразяване".

Тези хора може също да "трябва да получават по-бдително наблюдение и агресивно лечение" и може да бъде полезно за здравните работници да идентифицират кръвната група на човек като рутинна част от лечението на COVID-19 и други инфекции от членовете на семейството на патогени на коронавирус. 

Те обаче подчертават, че изследването е ограничено и човек трябва да бъде предпазлив при използването на резултатите от това проучване, когато ръководи клиничната практика към този момент. Това проучване насърчава по-нататъшни проучвания, казват авторите.

В момента няма потвърдени биологични маркери, които да прогнозират колко податлив е човек към COVID-19, посочват авторите. Досега обаче данните сочат, че възрастните хора и мъжете изглеждат по-уязвими от заразата и тежкото протичане на болестта.

Гао Ингдай, изследователка от Държавната лаборатория за експериментална хематология в китайския град Тиендзин, която не е участвала в изследването, казва пред South China Morning Post, че това изследване "може да бъде полезно за медицинските специалисти, но обикновените граждани не трябва да приемат статистиката твърде сериозно".

"Ако сте кръвна група тип А, няма нужда да се паникьосвате. Това не означава, че ще бъдете заразени на 100%", казва специалистката. И допълва: "Ако сте кръвна група О, това също не означава, че сте в абсолютна безопасност. Все още трябва да миете ръцете си и да следвате указанията, издадени от властите"

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си