На фона на целия страх, карантини и паническо запасяване с храна и медикаменти, които тресат обществото, човек лесно да се пропусне факта, че повече от 60 000 пациенти са се възстановили досега от новия коронавирус, който се разпространи по целия свят.

Коронавирусът COVID-19 може да причини различна степен на заболяване и е особено притеснителен за възрастни и хора със съществуващи здравословни проблеми, които са изложени на риск заради тежките усложнения, включително пневмония.

Но за повечето засегнати от коронавируса, заразата създава само леки или умерени симптоми, като температура и кашлица, като по-голямата част от пациентите се възстановява от вируса, пише Асошиейтед прес.

Според Световната здравна организация хората с лека степен на заболяване от COVID-19 се възстановяват след около две седмици, докато за тези с по-тежка степен на заболявания може да отнеме от 3 до 6 седмици, за да се възстановят.

В континентален Китай, откъдето вирусът плъзна за първи път, повече от 80 000 души са диагностицирани, но над 60 000 от тях вече са се възстановили.

Тъй като разликата във въздействието на коронавируса върху човешкото здраве може да бъде голяма, световните здравни власти имат трудната задача да предупреждават обществото за опасностите от вируса, без да създават паника. Дори някои от най-уязвимите пациенти могат да се справят със заболяването.