Зрителният контакт помага за по-лесното изграждане на доверие, изразяване на емоции и показване на интерес. Следователно, ако имате съмнения относно партньора ви и той не ви гледа в очите, докато ви говори, вероятно имате своето право.

Контактът очи в очи не е основен, но много важен начин за комуникация между двама партньори, според експерти. Защо обаче той не ме гледа в очите, когато ми говори? Ето някои признаци, които могат да ни помогнат да разберем причините за подобно мъжко поведение.

Мъжете имат много причини да крият погледа си и да отклоняват очите си встрани. Добрата новина е, че такова поведение не винаги е знак за нещо лошо.

1. Той е срамежлив или се чувства несигурен

Да, мъжете също могат да имат комплекси и да се чувстват неловко. Ето защо, ако в същото време партньорът ви е лаконичен, не обича шумни компании и предпочита самотата, тогава може би това е черта на неговия характер. Обърнете внимание на това как се държи в различни ситуации. Лесно ли общува с непознати, как общува с приятелите си. Това ще ви помогне да разберете по-добре партньора си и да спрете да се тревожите за поведението му.

2. Той е нервен, защото е влюбен

Може би сте забелязали, че наистина влюбените мъже започват да се държат по-необичайно. Трудно им е да ви гледат в очите, без да покажат вълнението си. Погледнете по-отблизо и наблюдавайте как се държи с вас, дали често пише, когато сте разделени, как проявява загриженост. Това ще ви помогне да разберете какви чувства има един мъж към вас и дали вълнението може да е причината за неговата потайност.

3. Той мисли за нещо свое

Вероятно човекът до вас има труден проект на работа или конфликт с някой от колегите си, затова мислите му се носят някъде далеч. Разбира се, не е изключено да отклонява очи, защото наистина крие нещо. Например, ако сте имали не много приятен разговор и той се опитва да скрие недоволството или раздразнението си. Или събира мислите си, за да обсъди някаква важна тема, да формулира позицията си, за да не ви обиди. И накрая, нека бъдем честни, той може да се отегчи от вас или да няма интерес към вас.

Когато някой човек погледне встрани, е много трудно да разберете какво чувства. Важно е да не бързате със заключенията, да не обвинявате и да не вземате прибързани решения.

Какво да направим, за да разберем поведението му?

Снимка: iStock

Първо, разбира се, гледайте. Обърнете внимание на поведението на партньора си в различни ситуации, сравнете начина на общуване с различни хора. По този начин можете да опознаете характера на вашия човек. Дали е интроверт или екстроверт? Срамежлив или уверен?

Намерете удобен момент, когато наблизо няма непознати, и говорете за това, което ви притеснява. Говорете, че се чувствате неудобно, когато той избягва да ви гледа в очите. Попитайте каква е причината за това поведение. Изслушайте го внимателно, без да го критикувате или обвинявате, сравнете отговора му с вашите наблюдения и час след това направете заключение.