Първата среща винаги е изпълнена с напрежение (поне до първото питие). Освен многото въпроси: как да се облека, как да се държа и т.н., възниква и още един – кой трябва да плати сметката?

Класиката е мъжът да отвори портфейла, но времената се менят и равенството между половете се промъква и в този детайл от отношенията.

Снимка: iStock

Изследване сред 5500 необвързани американци показва какви са нагласите по тази тема.

1. Колко процента очакват мъжът да плати

Изследването разкрива, че 50% от мъжете са готови да платят сметката на първа среща. При жените ситуацията е различна: само 36% от тях смятат, че мъжът трябва да плати.

Снимка: iStock

2. Мъжете смятат, че първата среща трябва да струва повече

Проучването показва и какви са нагласите за сумата, която трябва да се похарчи на първа среща. Според мъжете средната сума е 68 долара, докато жените са по-скромни – за тях е нормално да се платят 55 долара.

Снимка: iStock

3. А какви са нагласите за втората среща

Изследването показва, че повечето необвързани залагат големите си очаквания за втората среща. И мъжете, и жените са готови да отидат на втора среща дори ако първата не е минала много добре. Половината от анкетираните вярват, че на втората среща другият ще се представи по-добре, и са готови да дадат шанс.

И двата пола смятат, че втората среща трябва да е по-разточителна. Мъжете са готови да платят 77 долара, докато средната сума за жените е 64.

Снимка: iStock

4. Какъв да е ресторантът

Проучването установява, че първата среща почти винаги ще доведе до втора, ако ресторантът е по-класен. По-луксозният ресторант увеличава шанса за второ рандеву с 50%.

Снимка: iStock

Успех!