На днешния 25 декември 1925 г. се ражда Карлос Кастанеда. Писателят е роден в Перу, но емигрира и защитава докторат по антропология в Лос Анджелис. Става популярен с поредицата си мистично-духовни книги, описващи учението му при индианския магьосник Дон Хуан. Отдаваме почит към живота и творчеството на Карлос Кастанеда с избрани мисли и цитати от писателя.

"Аз знам това което знаеш и ти, но знам и нещо повече, което няма да ти налагам да знаеш."

"Защо не направиш хартиен човек в истински ръст, закачиш касетофон към него, който редовно да казва "аз", и го забучиш в задния си двор, така, че да ти напомня какво си?"

Снимка: Уикипедия

"Нещата не се променят – човек просто променя начина, по който ги вижда, това е всичко." 

"Аз никога на никого не се сърдя. Никое човешко същество не може да направи нещо достатъчно важно за такова нещо. Сърдиш се на хората, когато намираш постъпките им за важни, но аз вече не смятам така."

"В собствените си очи ти си дяволски важна личност. Тъй кошмарно си важен, че се чувстваш прав да се дразниш от всичко. Тъй дяволски си важен, че си позволяваш дори да си тръгнеш, щом нещата не вървят по твоему. Предполагам, дори си мислиш, че по този начин проявяваш характер. Чиста глупост – ти си слаб и надут!"

"Винаги се надявам на най-доброто и се подготвям за най-лошото."

"Да бъдеш недостъпен, означава да докосваш пестеливо света около себе си. Да се тревожиш, значи да станеш достъпен, неразумно достъпен. А щом започнеш да се тревожиш, ти се вкопчваш във всичко само от отчаяние; а вкопчиш ли се, сигурно е, че ще се изтощиш или ще изтощиш всеки или всичко, в което си се вкопчил."

"Всички ние обичаме или мразим онези, които в някаква степен са отражение на самите нас."

"Не го беше грижа за никого, затова можеше да помага на хората. И го правеше – даваше им и ризата на гърба си, защото не му пукаше за тях. Така, че единствените хора, които помагат на събратята си, са тези, които не дават пукната пара за тях!"

"Аз настоявам всеки около мен да мисли ясно и обяснявам на всеки, който има уши да чуе, че единствения начин да мислиш ясно е, като не мислиш въобще."

"Всички пътища си приличат – те не водят на никъде."

"Трудността идва от нежеланието ни да приемем идеята, че знанието може да съществува без слова, които да го обясняват."

"Нещастието на хората е контрапункт между глупостта и невежеството."

"Да не се погрижиш за своя дух, значи да дириш смъртта, а това е все едно да търсиш нищото, тъй като смъртта без друго ще ни настигне."

"Нямаш никакво време и все пак си обгърнат от вечността – какъв парадокс за твоя разум!" 

"Целта е да се излезе жив от света, да се излезе с всичко, което си, но не и повече от което си."