Да бъдеш добър родител може да е истинско предизвикателство. Само желание обаче често не е достатъчно. Нужни са знания, а и достатъчно търпение. Тук идва на помощ нещо лесно и приложимо - 3-минутното правило.

Снимка: iStock

Липсата на внимание от страна на родителите не може да бъде компенсирано с никакви материални блага, според психолога Алекс Ройтблат. Майките и бащите все по-често започват работа на няколко места, за да осигурят всичко за детето си. Прибирайки се вкъщи пък се заемат с подготвянето на вечеря или довършват работни ангажиментите вкъщи. Твърде често се случва, в тази заетост да пропуснат нещо много важно.

Снимка: iStock

Три минути на ден, прекарани в разговор, са достатъчни, за да бъдете по-добър родител за детето си. Нужно е само да го изслушате. Да бъде чуто за него е особено важно.

Отделете време, за да разберете как е минал денят му. По този начин децата се чувстват значими и обичани.

Какво се случва, ако не следвате 3-минутното правило?

Всеки човек усеща дали е достатъчно значим за другия още при първите три минути на общуване. Ако при срещата си с някого, не общувате с него в рамките на тези 3 минути, той започва да се чувства невидим за вас.

Неучтивостта пък прераства в несигурност и недоверие, според специалисти.

Дете, което не е получавало внимание от своите родители, започва да се задоволява с по-второстепенни социални роли в собствения си живот.

То приема за нормално да утешава близките си приятели, да поема от емоциите им и намира това за необходимо, заради факта, че родителите му не са му отделяли необходимото внимание.

Снимка: iStock

Недостатъчното внимание към едно дете може да го превърне в инфантилен възрастен, който не знае как да взема решения сам. Порасналото дете започва да заема позицията на последовател или се превръща в капризен и егоистичен възрастен.

Ако не желаете такава съдба на вашето дете, опитайте се да спазвате 3-минутното правило. Нужни са ви три основни неща:

  • Прегръдка;
  • Зрителен контакт;
  • Ангажирано слушане.

Колкото по-рано започнете тази практика, толкова по-добре. Възрастта на детето няма значение, правилото работи при деца от 2-годишна възраст до тийнейджъри.

Как работи 3-минутното правило?

Снимка: iStock

1. Когато се приберете от работа, прегърнете детето си. Тактилността е много важна, особено от 3 до 5-годишна възраст. Създава отношения на доверие. Децата, които са гушкани от родителите си, растат много по-щастливи.

2. След прегръдката попитайте детето си как е минал денят му, какво интересно се е случило, какво е видяло, какво е направило. Разберете дали нещо го притеснява, като установявате силен зрителен контакт.

3. Научете се да изслушвате детето си, задълбочавайки се във всичко, което то казва. След това може да се върнете при него след няколко дни, като му напомните за какво сте говорили. По този начин децата разбират, че наистина са чути. Основното нещо е да не прекъсвате детето по средата на изречението, не започвайте да спорите, доказвайки, че греши.

Опитайте се да не лъжете себе си или децата си, винаги изразявайте емоциите, които изпитвате. Ако сте разстроени от постъпката на дете, кажете го. Ако сте възхитени от успеха му, похвалете го. Не пестете мили думи. Дори тригодишните са чувствителни към фалша и преструвките, така че свалете маските.

Как се измерват три минути и трябва ли да стоите с хронометър в ръце?

Три минути е средният период от време. За някои една реч може да продължи 10 минути, а за други и минута е достатъчна. Всички деца са различни, така че всяко се нуждае от различно време. Дори ако сте ужасно уморени, проявете търпение.

Психолози са доказали, че правилото за първите три минути има благоприятен ефект върху установяването на контакт с децата.

Децата, с които често е разговаряно, растат уверени в себе си, лесно се разбират с хората и знаят как да ги спечелят. С разговори дори тийнейджърската криза преминава по-спокойно.