Според стандартите на БДС кофичките от кисело мляко трябва да се произвеждат от полистирен. Чистият твърд полистирен е безцветна гъвкава пластмаса със слаба деформируемост.


Според проф. Емил Воденичаров, от Катедра по хигиена в МУ, София, повърхностите, върху които вирусът се задържа най-често, са стъкло, пластмаса и пари (върху монети остава около 30 часа, а върху банкноти – 24 часа). По тази причина е добре да измивате кофичките на киселото мляко, което купувате от магазина, преди да ги приберете в хладилника. Въпреки препоръките за пазаруване не само с маски, но и с латексови ръкавици, не много хора спазват последното. Подобно на много респираторни вируси, включително грип, Covid-19 може да се разпространи в малки капчици, освободени от носа и устата на заразен човек, докато кашлят. Една единична кашлица може да произведе до 3000 капки. Кофичките с кисело мляко обикновено са на открито и в хладилни витрини, а това може да предизвика кихане, дори без да сме болни.

Измиването на кофичката с вода и сапун способства отделянето на вируси и мърсотия от повърхността на пластмасата. Пяната повдига замърсяванията и те се отделят, посредством течащата вода. Според Центровете за контрол и превенция на заболяването докосването на повърхност или обект с вируса и след това докосването до собственото им лице „не се смята за основният начин за разпространение на вируса“. Въпреки това Световната здравна организация и други здравни власти подчертават, че както миенето на ръцете, така и почистването и дезинфекцията на често докосвани повърхности са от ключово значение за предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Кофичките с кисело мляко не бива да се приемат като потенциална заплаха. А измиването им е начин да не се внасят замъсрявания и при останалите хранителни продукти в хладилника.

За разлика от кофичките на киселото мляко, топлата вана не би помогнала срещу вируса на хората. Според СЗО това не е метод за предпазване от вируса, на който може да разчитате. Нормалната телесна температура остава около 36,5 ° C до 37 ° C, независимо от температурата на водата в банята. Вземането на гореща вана с изключително топла вода може да бъде вредно, тъй като може да ви изгори. По-добър вариант да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са по дланите ви и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си