Райската ябълка изглежда като домат, но е с оранжев цвят. Ботаническото име на екзотичния плод "diospyros” означава "божествен огън”.  Тя има специфичен тръпчив вкус, дължащ се на танините в нея. Вкусът и е много сладък. Танините оказват освежаващ ефект и повишават тонуса. Потискат развитието на бактериите, затова се препоръчва по една ябълка наден при настинка и грип. Помага да се преустанови диария и кървене в тялото.  

Високото съдържание на глюкоза и фруктоза в райската ябълка подсилва работата на сърцето. Освен това действа засищащо и намаляват апетита.

 

Отличен източник на фибри и пектинови вещества, райските ябълки помагат за пълноценното храносмилане.

Изяжте райска ябълка, ако сте имали тежка  вечер с много алкохол. Тя премахва гаденето при махмурлук.

Много богато е съдържанието на желязо в райските ябълки. То ги прави подходяща храна за анемични хора и тези, които са изтощени от тежко боледуване. Съдържанието на минерали като манган, мед, фосфор и калиций допълнително стимулират образуването на червени кръвни клетки.

 

Райски ябълки се препоръчват на хората с хипофункция на щитовидната жлеза, заради наличието на така необходимия им йод.

Бетакаротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, като забавят старческите промени в очите. Бетакаротините укрепват дихателната система. Те предпазват от увреждащото действие на свободните радикали заедно с ликопен и витамин А.

Честата консумация на райски ябълки повишава имунитете срещу вирусни инфекции, благодарение на витамин С.

Богатството на витамините  от групата В играе важна роля в ензимните процеси и осигуряват нервната сила. Например, заради  фолиевата киселина - В9, райските ябълки са почитана храна за мозъка. Недостигът на витамини В6 и В12 може да доведе до депресия, безсъние раздразнителност.  

Те са богати са на полифеноли. Тези антиоксиданти участват като протектори в тялото срещу развитие на ракови образувания. Имат и противовъзпалителни възможности.

 

За подхранване и омекотяване на кожата на лицето се прави домашна маска за лице от сърцевината, смесена с жълтък. Нанася се върху почистеното лице и се оставя около 20 мин.

При раздразнено гърло може да се направи гаргара с пресен сок от райска ябълка, разреден с вода в съотношение 1:1.

Ние не живее от това, с което се храним, а от това, което усвояваме от храната.  

Затова  плодовете, включително и райските ябълки, консумирайте между храненията, а не като десерт.