Пластмасовите сламки са евтини и лесно достъпни, но са една от многото пластмаси за еднократна употреба, които замърсяват околната среда.
Кои са алтернативните възможности за един по-добър и осъзнат избор, свързан с устойчивост и качествен живот.
1. Хартиени сламки
Предимства:
Те са природосъобразни.
Предлагат се в различни цветове.
Разграждат се и оставят по-малък отпечатък върху планетата.
Недостатъци:
Употребяват се еднократно.
Не са дълготрайни.
Целостта на хартиените сламки намалява колкото по-дълго се оставят да престоят в напитката. Препоръчително е да не се използват в горещи течности, защото променят формата си и се използват по-трудно.
2. Бамбукови сламки
Предимства:
Бамбукът е бързо възобновяем ресурс, което го прави чудесен вариант за направа на сламки за напитки.
За целта се използват бамбукови стъбла, които са добра екологична алтернатива.
Недостатъци:
Бамбукът може да се разцепи при продължителна или груба употреба.
Трудни са за почистване, тъй като могат да абсорбират течноста.
Препоръчва се използване само със студени течности.
3. Сламки от PLA (полимлечна киселина)
Предимства:
PLA се произвежда от царевична смола. Царевицата е възобновяем ресурс, което спомага PLA да бъде по-устойчива от пластмасата, която се произвежда от петрол.
По гъвкавост наподобяват пластмасовите сламки.
Недостатъци:
Продуктите от PLA изглеждат като обикновена пластмаса, което може да подведе някои потребители.
Те трябва да се използват само със студени течности. Горещите могат да доведат до разтопяване на сламката.
4. Метални сламки
Предимства:
Повечето метални сламки са изработени от неръждаема стомана. Те могат да бъдат изработени и от алуминий.
Устойчиви са.
Могат да се използват многократно.
Могат да се мият в съдомиялна машина.
Използват се както с горещи, така и със студени течности.
Недостатъци:
Металът е проводник на топлина и ако пиете много гореща напитка, може да го усетите по устните.
Сламките са много твърди и има известен риск за зъби, ако захапе сламката или я използвате неправилно.
5. Стъклени сламки
Предимства: