Водата намираща се в пластмасови опаковки не само изменя вкуса си, но образува химично изменение. Хората, които си пълнят туби с минерална вода, трябва да преосмислят това действие.

Можем свободно да пием вода от чешмата, обясняват специалисти в „Преди обед“ по bTV.

Колко вода трябва да пием на ден?

Между 30 и 40 мл. вода на килограм телесна маса, съветват от Световната здравна организация. В количеството вода влизат всички течности за деня.  Препоръчителното количество, измерено в чаши е от 4 до 6 на ден. Важно е водата да бъде добре разпределена през целия ден, а не да бъде изпита наведнъж. "Грешен подход е изпиването на голямо количество вода стурин след ставане или вечер преди лягане", споделят специалисти. 

Течностите, които консумираме, трябва да бъдат разпределени съобразно ежедневния режим и климатичните условия при всеки човек. „Хората да се отпуснат и да пият вода толкова, колкото им се пие и да не допускат да ожадняват“, казват специалисти.

На етикета на водата, която си купуваме от магазините пише колко минерализация има в нея. По-полезно за организма е, тя да бъде с по-ниска минерализация, тоест по-малко от 0,5 мл. Хубаво е да редуваме приема на минерална и изворна вода.

Снимка: istockphoto.com

„Ако си налеем вода от чешмата и тя е бяла, не значи, че има някакъв проблем с нея – това показва наличие на кислород в нея“, обясняват специалисти.

Как до определим дали водата има специфичен вкус? Вижте експеримента във видеото.