Тревогите отнемат надеждата и изкривяват очакванията. От тях няма полза. Ако човек не контролира емоциите си, неприятности ще го завладеят изцяло. Особено ненужно е безпокойството за минали събития. Когато човек се тревожи за "нероден Петко” се самонаказва без причина. Тревогите оказват влияния върху кръвообращението, сърцето, жлезите и цялата нервна система.

"Безпокойството не разтоварва утрешния ден от неговите грижи, то ограбва днешния ден от неговата сила“ - Кори Тен Бум.

Има начини да се запази спокойствие на ума и сърцето, като не се подхранва чувството на безпокойство. Първият начин е чрез умението да се прощават грешките на другите. Вторият - с чувство на благодарност за всичко, което човек е получил.

Победете емоционалното безпокойство и страховете на ума чрез бдителност над своите мисли. Психологически изследвания показват, че хората, които страдат от безсъние, са по-емоционални и изпитват силна тревожност. Вероятно тревогата им пречи да спят, когато мислят за резрешение на проблемите или живеят в болезнено очакване на непредвидими опасности.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Преумората е основна причина за потиснатост и раздразнителност. Планирайте, разпределяйте задачите си и ги следвайте, така че да ви остава свободно време за почивка. В интерес на всеки човек е да проявява повече доверие към хората в обкръжение си. По-добре да са ви измамили на дребно, отколкото да се чудите с какви лекове да си осигурите здрав сън и спокойствие.

Човек трябва да се научи да бъде чувствителен, а не емоционален. Ако трезво си изяснете причините, които ви създават чувството за безпокойство ще установите, че бъркотията е главната причина за тревожните мисли. Освободете се от тях като си отговорите на следните три въпроса:

1. В какво се състои същността на тревогата ви?

2. От какво е предизвикана?

3. Какви могат да бъдат решенията?

Обмислете фактите и вземете най-доброто решение. И не допускайте грешката да очаквате, че няма да допускате грешки.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Докато предците ни са изтощавали телата си с физически труд, ние изтощаваме фините връзки между душата, ума, тялото и нервите.

Не задържайте недоволство и не потискайте безпокойството си. Обсъдете бързо проблема с мъдър човек, на когото имате доверие, за да погледнете на ситуацията или събитието от друг ъгъл с повече яснота. Не бъдете подвластни на настроенията. Контролирайте темперамента си по всяко време.

Най-напред възстановете физическите си сили чрез пасивна почивка чрез продължителен сън, тишина и уединение.

Запазване на висок дух е нещо твърде добро и когато сте го овладели, не бива да го загубвате, независимо от обстоятелствата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images