Изпотяването е естествена част от физиологията на човека. Отделянето на пот и изпаряването й е основен механизъм за предпазване на организма от претопляне. Кожата извежда значителна част от токсините през милионите си пори и потни жлези. Затова често е наричана "трети бъбрек”.

Дотук всичко е полезно и необходимо за жизнеността на тялото. Дискомфортът е в резултат на потта, когато мирише неприятно. 

Неприятната миризма при изпотяване се дължи основно на лоша хигиена.

Потта представлява вода, примесена със соли, липиди, протеини, които са отлична среда за развитие на бактерии и гъбички. Проблемът са страничните продукти от развитието на микроорганизмите и разграждането на потта.

Разбира се, има ендокринни заболявания и инфекции, които едновременно с лекарствата, които се приемат за тяхното лечение, предизвикват допълнително неприятна миризма на тялото.

Ако потта ви мирише неприятно, изтривайте участъците от кожата, които миришат, със сода бикарбонат.

Дезодорантите не са достатъчни да приключат проблема. Те могат само да маскират острата миризма, а в някои случаи това е повече от нищо. 

Потта не е задължително да мирише, когато тялото и дрехите, които носите са чисти.  

За да се справите с неприятната телесна миризма, трябва да спазвате отлична лична хигиена. По-подходящи за носене са дрехите от памучни, копринени и ленени тъкани. Добре е да се избягва пристягащо бельо от синтетични материи, които запарват кожата и лесно се генерира неприятна миризма.

Вана с екстракт от салвия (градински чай) облекчава нощно изпотяване по време на климакс. Процедурата оказва дезинфекциращо и омекотяващо действие върху кожата. Начин на приготвяне на екстракта за вана: 4 шепи листа от градински чай се накисват и се оставят да престоят половин ден. Водата, заедно с листата, се загрява до кипване. Топлият екстракт се добавя към ваната. 

Срещу изпотяване на краката действа добре вана за крака с екстракт от лайка, в комбинация с чай от лайка. 

Във фитотерапията може да се намери билкова рецепта за комбиниран чай срещу изпотяване от салвия, цариче и полски хвощ (по равни части). Една супена лъжица от сместа се запарва за 10 мин. Оставя се да се охлади и се пие преди закуска. Може да се наблюдава ефект след 4-5 дни.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images