Хранителният състав на лещата е много ценен. Тя е богата на растителни протеини, което я прави страхотна храна за всеки, който се натоварва с физическа работа или спорт.

Изобилието на фибри позволява лещеното ястие да ви държи дълго време сити. Разтворимите фибри намаляват нивото на кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите фибри засилват метаболизма и храносмилателните процеси като съкращават забавянето на храната в червата. Това намалява риска от рак на дебелото черво, поради редовното освобождаване на червата.

Изофлавоноидите предотвратят развитието на естроген-зависимия рак на гърдата.

Не съдържа глутен и е подходяща за хора с глутенова непоносимост.

Лещата принадлежи към зеленчуците варива - боб, грах, зелен фасул, нахут, но е най-леката от тях, защото не подува корема.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Ястията с леща са неразделна част от диетите за отслабване, защото е много ниско калорична. Сортовете са около 40 с различна форма, големина и цвят. Една купичка сготвена леща съдържа 115 калории и 0 мазнини.

Лещата се разгражда по-бавно и създава постепенно повишаване на кръвната захар, в сравнение с картофите и хляба. Тя е подходяща храна за хората с диабет, т.е. има нужда от по-малко инсулин след консумация на леща.

Пектинът понижава нивото на холестерола, което осигурява индиректно предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Желязото в нея помага при анемични състояния.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Още здравословни свойства на лещата

Съдържа висок процент витамини от групата В, които поддържат нервната система, кожата и косата.

Чрез бобовите варива по време на Великденските пости може да си осигурим пълноценен белтъчен внос.

Когато готвите леща, поставяйте зърната в кипяща вода, защото тя бързо се сварява. В зависимост от сорта, за сваряването са достатъчни от 20 до 40 мин.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Басня за лещата

В цяла Атина нямало по-евтино ядене от лещена яхния. Минал един от първенците в града и видял философа Диоген да яде леща и му рекъл:

- Диоген, ако се беше научил да си по-покорен и да ласкаеш малко повече Александър Македонски, нямаше да ядеш само леща.

Диоген се взрял в богатия човек и му отвърнал:

- Бедни ми братко, ако се беше научил да ядеш по малко леща, нямаше да има нужда да си покорен и да ласкаеш завоевателя.