В повечето зеленчукови градини и вилни дворове наред с магданоза, копъра и джоджена, може да се видят по-дългите светлозелени листа на калоферчето. Добрите кулинари познават и използват тази пролетна подправка за празничните ястия от агнешко и овче месо. Плънката с агнешки дреболии за пълнена плешка и дробсърма са истинско удоволствие за вкусовите сетива, когато към тях е добавено и калоферче.

Съществуват рецепти за салати, дресинги и бобени гозби,

където калоферчето присъства като значима съставка, но не повече от 1-2 листенца, защото съвсем леко нагарча. То може да замести джоджeна - толкова силен и приятен е неговият аромат.  Добре се комбинира и с подправката розмарин.

То расте без специални грижи

Издържа на зимните студове. В  градината на майка ми също има калоферче. Там расте на място, което е огряно от слънцето през целия ден, в съседство с цъфналата перуника. Наша близка, която беше опитала от пълнената гергьовска плешка, към която имаше и калоферче, поиска също да си засади. Майка ми изкопа няколко стръкчета с корените и я увери, че калоферчето е непретенциозно и ще се хване.   

Любопитка: Заради етеричните масла, чиито аромати се запазват и след изсушаването му, калоферчето се използва и в изсушен вид през есента и зимата. В предходните векове хербаризираното листо от калоферче е било използвано като разделител в Книгата на книгите - Библията, от където е получило името Листът от Библията - Bible Leaf.

Както всяка подправка и калоферчето има своя принос към здравето - действа успокояващо и подобрява апетита.