Колагенът е често обсъждан, когато става въпрос за борба със стареенето и здравето на ставите.

Този протеин е ключов елемент за здравата кожа, коса, нокти, кости и стави. С напредване на възрастта естественото производство на колаген намалява, което води до видими промени в тялото. 

Затова много хора търсят начини да компенсират този дефицит чрез добавки или диета, богата на колаген. Но преди да включите колагеновите добавки в ежедневието си, е важно да знаете както техните ползи, така и възможните недостатъци.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и съставлява около една трета от общите протеини. Той е като „лепило“, което поддържа структурата на кожата, косата, ноктите, сухожилията, мускулите и костите. 

 

В организма са познати близо 30 вида колаген, като най-разпространен е тип I, който съставлява 90% от целия колаген в тялото. Типовете II, III и IV също са често срещани и се намират в различни части на тялото, като ставите, бъбреците и кръвоносните съдове.

Снимка: Canva

Тялото произвежда колаген чрез комбинация от аминокиселини (като пролин и глицин), цинк, витамин С и мед. Но с напредване на възрастта този процес се забавя, а съществуващият колаген се разгражда. Този процес може да бъде причина за бръчки, намалена гъвкавост на сухожилията и загуба на мускулна маса.

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛАГЕН?

Най-ефективният начин да стимулирате производството на колаген е чрез диетата. Ето кои храни да включите в менюто си:

Костен бульон: Богат източник на естествен колаген, лесно усвоим от организма.

Риба и ракообразни: Съдържат колаген, особено в кожата и люспите.

Пилешко месо: Богато на колаген в съединителните тъкани.

Свинска кожа: Съдържа колаген и пролин.

Яйца и фасул: Източници на глицин и пролин – аминокиселини, важни за синтеза на колаген.

Цитрусови плодове и чушки: Богати на витамин С, необходим за производството на колаген.

Ядки: Съдържат цинк и мед, които подпомагат производството на колаген.

 

Ако не успявате да си набавите достатъчно колаген чрез храната, можете да използвате добавки, които обикновено са под формата на прах или капсули. Винаги се консултирайте с лекар преди започване на добавки.

КОИ СА ТИПОВЕТЕ И ВИДОВЕТЕ КОЛАГЕН И КАКВО Е ДЕЙСТВИЕТО ИМ?

Идентифицирани са около 30 различни вида колаген, разделени според структурата, която образуват. Въпреки голямото разнообразие, най-често използваните в медицината и козметиката са само три типа:

Тип 1: Най-разпространеният вид в човешкото тяло, който съставлява около 90% от общия колаген. Този тип е отговорен за здравината на кожата, костите, сухожилията и дори роговицата на окото и венците. Той е важен за поддържането на младежки и здрав външен вид, затова често се използва в добавките за красота и здраве.

Тип 2: Съдържа се главно в хрущяла, междупрешленните дискове и в прозрачната, желеобразна тъкан, която запълва окото зад лещата. Този тип колаген е основен компонент за здрави стави и се препоръчва на хора, които искат да се погрижат за своите стави и хрущяли.

Тип 3: Открива се в кожата и кръвоносните съдове. Той работи съвместно с колаген тип 1 и допринася за еластичността и здравината на съединителните тъкани.

Повечето колагенови добавки съдържат комбинация от тези три типа, като най-често се среща колаген тип 1, който може да има и малки количества от тип 2 и 3. Благодарение на това приемът на тези добавки може да повлияе положително на различни аспекти на здравето.

ВИДОВЕ КОЛАГЕН СПОРЕД ИЗТОЧНИКА

Колагенът може да се извлече от костите и кожата на различни животни. Най-популярните видове са:

Телешки (говежди) колаген: Извлича се от кожата и костите на крави и съдържа главно типове 1 и 3. Този вид колаген помага за облекчаване на артрита, подобрява състоянието на кожата и спомага за предотвратяване загубата на костна маса.

Свински колаген: Също съдържа типове 1 и 3 и се извлича от костите и кожата на прасетата. Този вид помага на организма да стимулира собственото производство на колаген и спомага за цялостното здраве на кожата и ставите.

Пилешки колаген: Този колаген е основно тип 2 и се използва предимно за подобряване на състоянието на ставите, гърба и шията. Той е подходящ за облекчаване на болки и възстановяване на ставите след наранявания.

Морски (рибен) колаген: Извлича се от кожата, костите или люспите на рибата и е богат на колаген тип 1. Този вид колаген подпомага здравето на кожата и костите, тъй като е богат на аминокиселините глицин и пролин.