Всяко родителско наказание с лишаване от игра и упреци с обидни думи са форми на деструктивна агресия срещу детската психика. Лепнатият етикет "побойник” или "грубян” осигурява право на детето да действа като такъв във всеки следващ спор или игра. 

Забраните и крясъците са най-неподходящите начини за изграждане на спокойно и позитивно дете. И авторитарният стил на възпитание, и прекалено либераният са еднакво опасни. Защото и при двата модела липсва близост, разбирателство, още по-малко - загриженост и отговорност на родителската любов.

Мотивите за агресията на децата са: желание да привлекат вниманието, стремеж да получат желан предмет, желание да подтискат достойнството на друго дете, да отмъщават или начин да отстоят себе си.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

"Всеки човек с лекота открива чуждата агресия и се възприема като жертва, но много трудно осъзнава собствената си агресивна природа", проф. д-р Димитър Чавдаров.

Родителите, страдащи от детската агресивност, волно или неволно се явяват неин източник. Лошите семейни взаимоотношения, липсата на родител или постоянно унижение на достойнството на детето пораждат агресивно поведение. То е своеобразен вик за помощ, с който детето иска да привлече вниманието към своя вътрешен свят, в който са се натрупали разрушителни негативни емоции, а с тях детската душа няма сили да се справи.

Показвайте на детето как да поеме отговорността за постъпките си, а не да стоварва вината върху другите. Самите вие се извинявайте, когато допускате грешки в поведението си спрямо тях. 
Ползотворно действат съветите, които не съдържат забрани. Например вместо: ”Не тичай”, кажете: „Ходи бавно”. „ Недей да крещиш” заменете с мила молба: „Моля те, говори по-тихо”. Ще се удивите от въздействието на спокойния тон върху психиката и реакцията на детето.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Чували ли сте израза "Спокойна майка - спокойно дете”. Не се скъпете на похвали към детето. При всяка положителна постъпка го поощрете. Не забравяйте да погалите и да съчувствате на децата. Те имат нужда да се почувстват обичани и ценени.

Предложете игри са сваляне на напрежението - да летите като пеперуда или облаче в небето; да подскачате като конче или жабка. Натоварването при спортуване също позволява да се изразходва насъбралата се негативна енергия.

Децата подражават в делата на възрастните. Важно е да се търси и да се намери причината за агресивното им поведение. Сами се оттучете от недружелюбните погледи, които хвърляте наоколо, и от мърморенето срещу другите хора. Когато някой ви дразни, по-добре се пошегувайте. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Всичко опира до съдържанието на това, с което играят, гледат или слушат децата. Игрите, филмите, медиите като цяло оказват силно влияние върху мисленето на децата. Според ново изследване видеоигрите с насилие, които децата предпочитат да играят, пораждат агресивни мисли и поведение в детска възраст и по-късно.

Психолозите доказват, че детето не бива да се оставя да плаче до изтощение. Плачът трябва да се успокоява, защото нарушеният сън и изтощението в първите три години са сериозен проблем с опасни последици, като депресия, агресия за цял живот. 

Всяко дете има нужда от прегръдка и топлота. Родителите трябва да слизат на нивото на децата при общуването с тях и да развиват тази връзка. Спокойните отношения с децата включват уважение и зачитане. Задължение на родителя е да отглежда и възпитава децата си и в емоционална "грамотност". Да създава у тях чувство на любов, свобода, увереност и умения за независимост. Общуването да бъде градивно без наказания, епитети и заплахи.

Снимка:Thinkstock/Getty Images