Здравият човек има свеж дъх в устата. Халитозата - медицински термин за лош дъх, се дължи на възпалително разграждане на бактериите и хранителните остатъци в устата. Неприятният дъх най-често е от заболявания в устата и в стомаха.
След консумацията на ястия с риба, чесън, лук, ряпа и алкохолни напитки също остава лош дъх в устата, но тази причина е по-лесна за отстраняване:
Чаша прясно мляко, изпито на малки глътки, премахва мириса на чесън.
Сдъвкване на листа магданоз също неутрализира чесновия мирис.
Дъвчене на карамфилово плодче.
Пиене на ментова вода - 20 капки ментова тинктура се разтварят в 200 мл вода.
Рецептите за чай от мента и ментовата вода за жабурене може да прочетете в следващия пост.
Развалените зъби и лошо направените коронки са съществена причина за лош дъх в устата.
Пресъхването на устата е източник на лош дъх, заради развитието на анаеробни бактерии.
Езикът е сериозен източник на лош дъх. Ако обърнете внимание на езика си в огледалото, ще забележите белезникав налеп.
За уста със свеж дъх е нужно освен редовно миене на зъбите и чистене с конци на междузъбните пространства, и жабурене с вода за уста. Четките за зъби подменяйте на всеки 3 месеца.
Четката за зъби предварително топете във вода за уста преди да почиствате езика с нея.
Още хигиенни грижи за езика прочетете в следващия пост.
Подходящи храни срещу лош дъх са ябълки, моркови, твърди круши, целина, които стимулират слюноотделянето.
Универсални правила срещу лош дъх в устата:
Не стойте гладни.
Не допускайте запек.
Пийте вода около 1,5 л на ден.
Дъвчете дъвка с оглед овлажняване на устата и свеж аромат.
Спирането на цигарите изчиства никотиновия дъх.
Ходете на профилактични прегледи при стоматолог един път в годината.