На 26 март в 3:00 минаваме към лятно часово време. Привикването към него изисква усилия, а те са най-сериозни за най-малките. Как да събудим децата си без проблеми за градина и училище, ако те росто искат да спят?

С полезни съвети и насоки - слуховo-речевият терапевт и майка на две момчета Марина Тодорова.

„Смяната на времето влияе на децата изключително много, защото те имат определен темп и ритъм, по който се движат. Подобна промяна е драстична и нежелана за тях. Децата обичат рамките и установения ред и това би повлияло на реакциите им, а именно да бъдат по-неспокойни и раздразнителни“, споделя терапевтът.

Ранното ставане:

  • Когато будите децата за училище или детска градина, започнете от рано и го правете с усмивка. Застанете до леглото на детето, погалете го, говорете нежно и спокойно, а дори може да използвате механизма с четене на книжка и сутрин, за да предизвикате интереса на детето. Така то ще бъде водено от любопитството си да разбере какво се случва в историята и ще забрави да се сърди, че става по-рано.

Навременно заспиване вечер. Как - вижте в следващото видео:

Едва ли има родител, който не мечтае детето му да легне по-рано и той да се наслади на няколко минути тишина или да използва времето, за да довърши натрупалата се домакинска работа. Как да накарате детето да си легне по-рано?

  • Изместете всичко с около 30 минути по-рано – вечерята, къпането и самото лягане. Важно е да се изгради ритуал, който всяка вечер да се изпълнява преди заспиване. Включете тихи игри, четене на книжки, малко гушкане и време за разговори в леглото или каквото семейството избере. Преди детето да легне е необходимо да осигурите спокойствие. Не са препоръчителни динамичните и шумни активности, защото те влияят много емоционално на децата и после заспиването би било почти невъзможно.

Специалистите смятат, че навик се гради за 40 дни, но според Марина децата са много адаптивни, гъвкави, сензитивни и умни и биха свикнали успешно с промяната дори за десетина дни.

Постоянството е ключът към всеки успех, а търпението е неизменна част от отглеждането и възпитанието на всяко дете. Тези два елемента са ни напълно достатъчни, за да постигнем успех“, категорична е тя.

Децата привикват и приемат промените по-лесно, отколкото възрастните. По-големият син на Марина сам е установил кой е работещият метод за по-ранно лягане вечер.

Вижте във видеото:

За да накараме децата да направят каквото и да е, дори да легнат рано, е необходимо да сме им дали нужното време за игри, занимания, качествено семейно време и активности според възрастта.

„В този случай това е моята награда към тях – добре прекарано семейно време. Те знаят, че стане ли 21:00 часа, е време за лягане. Имат възможност да си разгледат или прочетат по една книжка, но след това включваме нощната лампа и се отдаваме на заслужена почивка“, споделя младата майка на две момчета.

Родителите трябва да се стремят да прекарват качествено време с децата си и тогава няма да има излишен бунт от страна на малчуганите. Те ще са получили всичко, от което се нуждаят, а именно – безценно време със семейството.