И всички те казват едно: мъжете и жените по-често не се разбират, отколкото обратното.

Последното различие между половете, върху което за пореден път си блъскаха главите учените, се състои в онези малки водни капчици, които изпълзяват от очите ни, когато сме тъжни.

Да, да. За плача става дума. И за въпроса защо, по дяволите, мъжете не плачат?

Е, доесга се смяташе, че отговорът на този въпрос се крие в културологични обстоятелства и родителите, които често казват на синовете си - "Момченцата не плачат, мами!"

Само дето това задържане на емоциите създава куп неприятности на мачовците в по-късен етап от живота им – научно доказано е, че мъжете по-често се разболяват от болести, свързани със стреса.

Когато произволен мъж почувства, че определена ситуация би могла да го разплаче, той предпочита да се дистанцира от усещанията си, отколкото да сдържа сълзите си.

Вероятно това е причината голяма част от мъжете да не искат да бъдат близо до плачещи жени.

Контактът с любимия човек, който е в беда за мъжа означава да се изправи лице в лице със собствените си емоции. И така нататък.

Днес обаче това традиционно виждане се поставя под сериозно съмнение. В тази посока хормонът пролактин, който е свързан с процеса на образуване на мляко в гърдите, придобива все по-голямо значение.

Едно ново проучване установи, че няма разлика между момиченцата и момченцата до пубертета що се отнася до желанието и навика им да плачат.

Изследователите твърдят обаче, че след това, в периода между 12 и 18 години, жените развиват 60% по-високи нива на пролактин и започват да плачат почти четири пъти по-често.

Резултатите от изследването могат да станат основа за драстична промяна във вижданията за плача.

Въпреки че има хора, които плачат прекалено много, това всъщност е реакция на различни емоции и е естествен физически процес, от който не бива да се срамуваме.

Пък дори и да сме мъже.

Така представителите на мъжкия пол практично могат да спестят от пари за психоанализа, анти-депресанти и големи количества алкохол.

Или пък не - нали заради хормоните на мъжете не би трябвало да им се плаче?!