Все по-често се случва близки, роднини и приятели да заминават в чужбина, за да работят и живеят там. Възможностите, условията, предложенията, перспективите, които им се предлагат в други държави, са все по-привлекателни. Желаещите да имат по-добро бъдеще са склонни да напуснат родината си, при това не временно, а за постоянно.

Но преди всичко това да се случи, минаваме през една особено емоционална част от връзката между приятели, а именно – раздялата.

Трудно е да си представим живота без човека, който е изпълвал една голяма част от ежедневието ни, давали сме му и сме получавали от него разбиране, топлина и обича. Хубаво е обаче да си припомняме, че колкото е трудно на човека, оставащ в България, два пъти по-трудно е на този, който заминава на непознато място с не съвсем ясно бъдеще. Затова да направим раздялата по-лесна.

Пригответе му подарък
Измислете нещо лично, с което много ще го зарадвате. Добре би било да е подарък, направен с чувство за хумор, за да разсеете тъгата от раздялата. Нека е нещо малко, нечупливо и функционално. Имайте предвид, че приятелят ви ще има много багаж при пътуването си, а на мястото, на което отива, ще има нужда от полезни вещи.
Подходящи подаръци са – тениска с надпис, снимка, калъфка за възглавница, тефтер, вещ, свързана с професията.

Напишете му писмо, което да чете, докато пътува
Ако обичате да изливате мислите си върху белия лист, напишете писмо на приятеля си, в което да разкажете колко много го цените и държите на отношенията помежду ви. Така ще има...

...какво да чете, докато пътува, а същевременно ще усеща, че все още сте до него. Не е нужно да имате талант на писател, просто бъдете искрени, спомнете си забавни случки от миналото, пожелайте му добри неща за бъдещето.

Направете си ден за раздяла, но не говорете за раздялата
Планирайте един ден, който да прекарате само двамата. Не го оставяйте за последния момент, защото тогава човек е твърде ангажиран да мисли за багаж, документи, транспорт и т.н. За да имате цялото внимание на приятеля си, е добре този ден да бъде поне 1-2 седмици преди самото заминаване. Закусете и пийте кафе заедно, разходете се, посетете любимите си места – парк, плаж; идете на кино, пийте вино... В никакъв случай не споменавайте предстоящата раздяла. Използвайте деня само за създаване на хубави емоции и за споделяне на неща, за които все не ви е стигало времето.

Мислете за това, което сте имали, не за това, което няма да имате
Не приемайте промяната непременно като нещо негативно, което ви отнема приятеля. Мислете за нещата, които сте правили заедно, за положителното от тази връзка. Преброявайте плюсовете и наличностите, а не липсите.

Изтъквайте положителните аспекти на промяната

Приемете промяната като стъпка към по-добро. Щом този човек ви е приятел, няма как да не му желаете доброто.

- в чужбина той ще намери по-добра работа
- ще получава по-добро заплащане
- ще научи още един език
- ще срещне интересни хора
- ще опознае други традиции, нрави, храни, начин на живот
- там може да го чака любовта на живота му
- ще натрупа нужните му средства, за да реализира мечтата си
- ще осигури по-добро бъдеще за децата си

Имате ли ваш ритуал, който ви помага да преодолеете тъгата от раздялата?