След като 2021 г. беше силно белязана от карантината и социалната изолация заради COVID-19 пандемията, то 2022 г. носи със себе си надеждата за свобода. Тъй като ограниченията в някои страни започват да отпадат и светът отново се отваря към идеята за спонтанната интимност, бъдещето също започва да изглежда светло.

Всъщност промените в начина на живот, свързани с пандемията през последните две години, може дори да отворят вратата на спалнята за навлизане на нови технологии. Елинор Хадли обсъжда пред Man Of Many тенденциите в секса, които се очертават през 2022 г. - потенциално най-важната година за интимните отношения от доста време насам. Ето за какво трябва да се приготвите.

Самозадоволяването

Изглежда очевидно, но 2022 г. ще бъде годината, в която мастурбацията най-накрая ще излезе от мрака. След няколко години, прекарани в изолация, ролята на това сами да си доставяме удоволствие се е превърнала във форма на самообслужване, като хората са много по-отворени да говорят за това като за нужна практика.

Снимка: iStock

Хадли вярва, че последните две години са били неразделна част от промяната на начина, по който гледаме на мастурбацията, като тя очаква тенденцията да се засили през 2022 г.

Преносимите секс технологии

Технологиите изминаха дълъг път през последните няколко години, а може би най-големият тренд, който виждаме напоследък, е нарастването на продуктите, предназначени да се използват в движение, по време на среща или на романтична вечеря. Всъщност въздействието на преносимите секс технологии не може да бъде пренебрегнато.

С редицата приложения и кибердилдоника, доминиращи онлайн пазара, тази нова форма на технология промени начина, по който гледаме на интимността. Вместо нещо, което предизвиква срам, през 2022 г. сексуалното удоволствие ще се възприема като акт на благоденствие, на който може да се наслаждаваме навсякъде и по всяко време - преминавайки границите на по-традиционната среда за доставяне на удоволствие.

Етичната не-моногамия

Етичната не-моногамия ще стане мейнстрийм. Дефинирана като практика, когато двойките участват в интимности с хора извън тяхната връзка, етичната не-моногамия може да се отнася до полиамория, разменни или отворени бракове. 

Снимка: iStock

Въпреки че може да звучи малко извън нормата, не е толкова смущаващо, колкото си мислите. Онлайн проучване от 2019 г. на бранда We-Vibe установява, че тройките са втората най-популярна еротична фантазия сред респондентите, като около всеки пети вече е правил тройка в миналото.

Игрите с карти за общуване

"В резултат на продължителните периоди на изолация през последните няколко години забелязах, че в обществото ставаме все по-наясно с важността от истинската и дълбока връзка. Много хора вече не се задоволяват от повърхностни взаимоотношения и жадуват за дълбочина и интимност", каза Хадли.

Снимка: So Cards

"Тук идват игрите с карти за общуване – те ви приканват да се разкриете емоционално и сексуално към любовника си, за да култивирате истинска връзка. Предполагам, че тази година ще видите колода с подобни карти за общуване върху много нощни шкафчета."

Лубрикантите

През 2021 г. на пазара се появи изобилие от нови марки лубриканти и хората ги обожават. Според Хадли изглежда, че двойките и необвързаните най-накрая започват да разбират, че това може да засили преживяването.

Снимка: iStock

Мъжките секс играчки

Темата е традиционно разглеждана като табу, но през 2022 г. ще продължи нарастващото приемане и влияние на мъжките секс играчки.

Снимка: iStock

Според Хадли обществената промяна кара повече мъже да инвестират средства в сексуално благоденствие - особено след като остарелите представи за токсичната мъжественост вече са оставени в миналото.

Етичното порно

Възходът на етичната порнография ще бъде интересен момент за наблюдаване през 2022 г. След като най-големият порно сайт Pornhub свали над 10 млн. видеоклипа, за да се бори с незаконните и непроверени материали, които се качват в платфората, това доведе до значителна промяна в отношението на потребителите в цял свят към порното и откъдето идва то.

Снимка: iStock

Хадли обяснява, че докато порно ще продължи да играе основна роля в начина, по който и възприемаме сексуалността, то може да не изглежда точно по начина, по който е изглеждало в миналото.

Вижте в Man Of Many какви ще са останалите секс трендовете за 2022 г.