Майкъл Шийт отдавна консултира мъже по въпроси, които той определя като "отклоняващи се от нормалното сексуални интереси".

"Работя от 33 години с мъже, които злоупотребяват с деца. Първите 15 години работих с насилници над деца и все още го правя, но сега работя и с мъже, които свалят изображения с насилие над деца в интернет", казва той пред британския "Гардиън".

Майкъл Шийт работи във фондацията Lucy Faithfull Foundation, консултираща мъже, които са били арестувани, защото гледат изображения с насилие над деца. Той се намира на първа линия в това, което експертите определят като глобална криза в онлайн насилието над деца. Наблюдава се ежегоден ръст на изображенията с насилие над деца, които се разпространяват онлайн, като всеки месец 900 деца биват защитени, а около 700 мъже са арестувани или попадат в полицейско управление заради нецензурни изображения на деца.

Снимка: iStock

Шийт забелязва опасна културна промяна в профила на нарушителите, породена от огромната промяна, която все по-екстремната порнография има върху развиващото се тийнейджърско съзнание.

"Сред мъжете при нас се открояват две групи. Първата включва по-възрастни мъже, чието сексуално възпитание и пробуждане идват преди и нтернет зората. Те основно се учат в секса с друг човек, който им дава обратна връзка, съпротива или насърчаване за това, което правят. Преди интернет имаше таван колко порно можете да гледате, може би баща ви е имал някакво вкъщи. Трябваше да отидете в секс кино, за да гледате порно филм - имаше ограничение и съществуваше стигма по отношение на потреблението му", казва Шийт.

Снимка: iStock

"За по-младите мъже, които са прекарали юношеството си след 2000 г. - мъже до 40-годишна възраст, те ще са изгледали огромно количество порно онлайн, преди да правят секс с партньор. И по мое лично мнение в това има огромна разлика", заявява Шийт.

Той смята, че все по-екстремните сюжети на филмите във водещите порно сайтове легитимират по-нататъшно поведение, което се отклонява отнормалото, както и престъпно такова.

"За всичко, което искате да намерите, можете просто да потърсите в "Гугъл". Обикновено мъжете, с които работя, са гледали свободнодостъпно порно в интернет, когато са били на 8-10 години. Не става дума за това да гледаме на голи какички, а групов секс, изнасилвания, кръвосмешение. И това е на възраст, когато аз все още вярвах в Дядо Коледа", казва Шийт.

Снимка: iStock

"Ако разгледате видеоклиповете във водещите порно сайтове, можете да видите теми за тийнейджъри от рода на "майка и син", порнография за кръвосмешение. Това са доста отклоняващи се от нормалното неща. За да гледате това, вие вече сте преминали своя праг на това, което е приемливо. Именно порното е вратата за много от тях", заявява той.

"Има специалисти, които смятат, че мъжете, с които работим, вече са се интересували от деца и естествено са тръгнали да ги търсят - че са родени педофили. Но аз не мисля така. Смятам, че много от мъжете, с които работим, тръгват по път, който аз наричам потенциално ескалиращ път", допълва той.

Майкъл Шийт вярва, че за някои хора, които гледат порнография с насилие - все по-широко разпространена в най-гледаните порно сайтове, това улеснява нещата да направят следващата стъпка - от виртуалното гледане на насилие към истинско насилие над реални деца.

"Водещите сайтове за порнография променят прага на нормалното и мисля, че това е опасно. Разбира се, че повечето хора могат да гледат екстремно порно и с това всичко да приклчючи, но аз виждам това. Това, което ежедневно виждаме, е комбинацията от лесен достъп до брутална и отклоняваща се от нормалното порнография и интерес към малтретирането на деца. Връзката е недвусмислена", категоричен е Шийт.

Снимка: iStock

Въпреки че признава, че подобно порнографско съдържание е законно и бива защитавано просто като фантазия, той казва, че все още е опасно: "Помислете за младите жени, които навлизат в сексуалния свят и попадат на мъже, които се интересуват от удушаване и анален секс?".

Когато Шийт пита мъжете защо гледат подобни сцени със сексуално насилие над деца, те обикновено му казват: "О, аз просто кликнах върху това, не знам защо го направих, не си падам по деца".

Специалните упражнения в работата на Шийт с мъжете им помага да се оттърсят от обективизирането на децата - така, че да престанат да виждат просто като интимни части на тялото. 

"Когато ги накарам да мислят, че това е дете, което ходи на училище и има домашен любимец, има майка и татко - това не им харесва, болезнено е за тях", казва Шийт.

"Наблюдаваме огромно подобрение. Те могат да достигнат точка, в която вече чувстват повече емпатия към детето. Имаме доказателства, че нашата работа не само намалява у мъжете повторните престъпления над деца, но води до промяна в нивата на емпатия към тях", допълва той.

Майкъл Шийт работи в тясно сътрудничество с полицията, обучавайки служители в цяла Европа за това как да гледат материали с насилие над деца - "една ужасяваща работа".

Докато работата, която Шийт върши, е ефективна, огромното нарастване на онлайн насилито над деца налага необходимостта от повече финансиране. 

"Консултирам 10 мъже наведнъж - а полицията арестува 500 мъже месечно. Ако се увеличи броят на полицаите, които следят за онлайн злоупотребите, броят на откритите изображения с насилие ще се увеличи четирикратно. Единственото ограничение е в броя на полицаите, въвлечени в това", казва Шийт.

Към момента повечето мъже попадат при него, след като вече са били арестувани от полицаите. Но Шийт се надява в бъдеще самите те да се свързват с него и организацията по-рано, като се обадят на линията за помощ, за да им бъде помогнато и да не попаднат в ареста.