Днес актьорът Итън Хоук навършва 49 години. Вероятно сте го гледали в трилогията романтични филми „Преди изгрева“, „Преди залеза“ и „Преди полунощ“, както и в научнофантастичния „Гатака“ или полицейската драма „Тренировъчен ден“.

Големият му пробив като актьор беше през 1989 г., когато Хоук игра един от учениците на Роби Уилямс в превърналия се в класика филм „Обществото на мъртвите поети“. Освен кино актьор, Итън Хоук играе на Бродуей и е автор на два романа, което не е изненадващо, защото има роднинска връзка с големия американски писател и драматург Тенеси Уилямс.

Един от най-интересните проекти, с които Итън Хоук ще бъде запомнен, е филмът „Юношество“, който беше сниман в продължение на 12 години и стана един от най-впечатляващите филми на 2014 година.

Итън Хоук за феминизма и моногамията

Итън Хоук, който е баща на три дъщери, смята, че това му е дало уникална възможност да види света през очите на жените. Той се гордее, че е феминист и се застъпва за равноправието между мъжете и жените в Холивуд:

Снимал съм се в повече от 40 филма през последните 30 години, но едва сега за пръв път участвах във филм, режисиран от жена. А някои хора смятат, че равенството между половете вече е постигнато. Филмовата индустрия продължава да е клуб за момчета.

Итън Хоук през 2015 г.

Едно от ограниченията, които според Итън обществото изкуствено е наложило върху хората, е прекаленото фокусиране върху моногамията:

Хората имат инфантилни разбирания за верността и моногамията. Когато някой мъж или жена изневери, веднага казват „тя е лоша“ или „той е лош“. Нашият вид обаче не е моногамен и това се знае. Сексуалната вярност не бива да е нещото, върху което се крепи цялата ти връзка. Ако наистина обичаш някого, може и да искаш да се промени по някакъв начин, но не ти определяш това, а той самият.

Итън Хоук през 2013 г.

Снимка: Getty Images

Вероятно Ума Търман, първата съпруга на Итън Хоук, не е споделяла същите виждания за важността на моногамията, защото го напусна през 2005 г. след седем години брак., когато се появиха слухове, че актьорът ѝ изневерява. Итън и Ума излизаха заедно и сключиха брак през 1996 г., две години след като се запознаха на снимачната площадка на „Гатака“. Двамата имат дъщеря, която също е актриса и по всичко изглежда, че я очаква не по-малко успешна кариера от тази на родителите ѝ актьори:

От 2008 г. насам Итън Хоук е женен за Райън Шоухюс, която някога е работила като детегледачка на децата му с Ума. И въпреки че Итън Хоук многократно ги е опровергавал, продължава да се носят слухове, че именно Раян е жената, заради която се е разпаднал бракът му с Търман.

Снимка: Getty Images

Итън Хоук продължава да има много активна филмова кариера и се снима в поне един филм годишно. През 2020 ще можем за пръв път да го видим и като звезда в телевизионен сериал.