Сред ядките орехите са най-добри за подхранване на интелектуалната мощ. Наричат ги "храна за мозъка”. Съдържанието в 65% на ненаситени мастни киселини понижава лошия холестерол LDH. Биологичноактивните вещества подхранват главния мозък и премахнат напрежението и главоболието. Помагат за по-бързо възстановяване на хора след тежко боледуване. Отделно богатото съдържание на витамин Е, природен антиоксидант, действа подмладяващо, като неутрализира свободните радикали. Микроелементите калий, магнезий, йод, желязо и кобалт от състава им подобряват състоянието при анемия и хипофункция на щитовидната жлеза. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Шам-фъстъци

В Персия шам-фъстъкът е бил символ на богатство. В Китай го наричали "орех на щастливите". Сред европейските народи, ако влюбените се разхождат в градина с дървото шам-фъстък и чуят пукането от разпукващите се ядки било сигурен знак за щастлив семеен живот. 

Зеленият цвят на щам-фъстъците показва, че са узрели.

Събират се през нощта, защото под въздействието на слънчевите лъчи листата на дървото отделят етерични масла, които действат опияняващо и човек може дори да загуби съзнание.

Ядките са полезни за хората с хепатит и при сутрешно гадене. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Бадеми

Бадемите понижават холестерола и засилват сърцето.

Мед с бадеми, листа индрише и нарязани цели лимони е средство за укрепване на сърцето.

Източната медицина използва бадемите за укрепване на зрението и за лечение на възпаленото гърло. Бадемовото масло успокоява раздразнената и суха кожа.   

Лешници

В древна Гърция мазилото от пепелта на лешниковите черупки било използвано срещу оплешивяване.

Смлените лешници с мед са чудесно успокояващо средство срещу кашлица. Срещу ухапване от отровен скорпион се е използвала смес от лешници, смокини и стафиди, като обезболяващо средство.

Подходящи са за хора с диабет и разширени вени.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Кашу

В Индия ядките кашу са считани за лакомство на богатите хора. Кашуто е добра храна при болно сърце и за изтощени след боледуване хора.

Те нормализират обмяната на веществата и са храна за профилактика на инфекциозни заболявания, защото стимулират имунната система и усилват сърцето.

Кашу ядките съдържат аминокиселини, които повишават нивото на серотонин и облекчават последиците от стреса.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Всички ядки са богати на протеини, което е от значение за вегетарианците. Стимулират работата на мозъка, премахват умората и бързо възстановяват силите. Повишават имунитета, понижават холестерола и засилват процесите на детоксикация в черния дроб.

Кедрови ядки

От древни времена кедровите ядки са наричани "зрънца на любовта”. И това не е случайно. Те съдържат витамин Е, който стимулира мускулната сила и основните функции на половите жлези.

Наличието на витамини от групата В стабилизира нервната система.

Кедровите ядки са отлична храна за мозъка, черния дроб и сърцето, заради съдържанието на фосфолипидите - кедров лецитин. Масло от кедрови ядки отдавна се смята за лакомство, използвано в кулинарията. Може да се добавя към свежи салати и зеленчукови супи. Кедровите ядки се полезни за хора с жлъчнокаменна болест, язва на стомаха, ревматизъм, за профилактика на скорбут, и дори за повишаване на половата потентност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ядките са високо калорични и лесно човек може да преяде с тях, т.е. да наруши диетата си за нормализиране на теглото. Яжте не повече от шепа ядки на ден. Предпочитайте ги сурови, за да си набавите и ценните вещества, а не само калориите.