При недостиг на желязо в организма не е задължително да посягате към месото. Съществуват алтернативни методи с храни, богати на протеини.
Маслините могат да бъдат включени в ежедневното меню като аперитив, гарнитура и/или дижестив.
Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват регулират нивата на лош холестерол и също така подпомагат при отслабване.
Лещата е изключителен източник на много незаменими вещества.
Тя е полезна за тялото като цяло, за кръвообращението, за вкусовите рецептори, дори за портфейла ни и за околната среда. Освен това повечето рецепти с леща са изключително бедни на глутен и прости захари, което я прави подходяща храна за хора с диабет и глутенова непоносимост.
Спанакът съдържа много минерали и витамини, които са особено полезни за бременните жени и малките деца
Листата му са богати на протеини (около 34%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните качества на спанака е, че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.
Бадемите могат да бъдат включени в ежедневното меню под формата на гарнитура към салата.
Не забравяйте, че бадемите са сред най-хранителните ядки. Те са богати на протеини, добри мазнини, витамини и минерали.
Шамфъстък
Богат на протеини, шамфъстъкът не съдържа холестерол и несвързани мазнини, затова те са идеални заместители на продукти от животински произход.
Киноата се отличава от повечето житни култури с нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Протеините са едни от тях.
На закуска към сутрешната купичка мюсли, може да добавите няколко сушени праскови, източник на Витамин А и витамин Б комплекс, фосфор, протеини, цинк и калий.
Соята се налага като алтернативен хранителен продукт, предпочитан най-вече от веганите и вегетарианците, но и от всички почитатели на здравословното хранене.
В нея се съдържат витамини В, D, Е, които са наричани стражи на младостта и дълголетието. Плюс това е богата на желязо, калций, калий и фосфор. Затова соята е необходим компонент в диетата при желязодефицитни анемии.
Гъби или по-точно сортът - "Пумпулка"
Таханът е хранителен продукт, получен главно чрез смилане на сусамови семена. Той е основна част от ориенталската и азиатски кухни и е много полезен за здравето.
В него се съдържат калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.