Учените са създали генетично близък роднина на тютюневото растение, който изпомпва хранителни вещества, съдържащи се в човешката кърма.
В света на биотехнологиите настъпва революционен момент, който може да промени начина, по който се произвежда адаптираното мляко за бебета.
Модифицирано растение може да възпроизвежда сложни захари, съдържащи се в човешката кърма. Това откритие може да проправи пътя за създаването на по-здравословни и достъпни млечни смеси за кърмачета.
ГМО РАСТЕНИЕ И НЕГОВАТА МИСИЯ
Екип от Калифорнийския университет в Бъркли, воден от д-р Патрик Ших, създаде генетично модифицирания роднина на тютюневото растение, известен като Nicotiana benthamiana.
Това растение е „програмирано“ да произвежда олигозахариди на човешкото мляко (HMO) - сложни захари, които играят ключова роля в развитието на здравословната чревна флора и укрепването на имунната система на бебетата.
ПОЛЗИТЕ ОТ ОЛИГОЗАХАРИДИТЕ НА ЧОВЕШКОТО МЛЯКО
Олигозахаридите на човешкото мляко са третият най-разпространен твърд компонент в кърмата и са несмилаеми за бебето. Те служат като храна за полезните бактерии, които колонизират червата на новородените.
Изследвания показват, че тези захари намаляват риска от вирусни и бактериални инфекции и могат да предложат допълнителни здравословни ползи.
ТЕХНОЛОГИЯТА И НЕЙНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Технологията за производство на HMO чрез генетично модифицирани растения представлява значителен напредък. До момента само малка част от тези захари могат да бъдат произведени с помощта на модифицирани бактерии E. coli. Този процес е скъп и труден, което ограничава наличието на тези важни компоненти в адаптираното мляко.
Новият метод, разработен от екипа на Ших, включва вмъкване на гени, които произвеждат ензими, необходими за сглобяването на основните захари в различни HMO. Този подход позволява производството на 11 различни HMO, включително съединение, наречено LNFP1, което се свързва с по-малкото инфекции при кърмачетата.
БЪДЕЩ ПОТЕНЦИАЛ
Успехът на този проект може да доведе до по-здравословни и по-достъпни бебешки формули, които по-ефективно имитират ползите от кърменето. Освен това, технологията може да се използва за създаване на по-хранителни растителни млека за възрастни, както и за други аспекти на храненето и здравето.
Д-р Патрик Ших и неговият екип са уверени, че този подход ще открие нови възможности за подобряване на храненето и здравето на хората. С напредването на научните изследвания, генетично модифицираните растения могат да играят важна роля в бъдещето на здравословното хранене.
Това е само началото на дългия път към създаването на адаптирано мляко, което в по-голяма степен възпроизвежда здравословните ползи от кърменето.
Възможността да се произвеждат всички олигозахариди на човешкото мляко в едно растение е голяма стъпка напред и обещава значителни ползи за здравето на бъдещите поколения.