Карамбола или още наричан звезден плод е уникален, както по форма, така и по вкус. Цветовете му варират от светло жълти до златисти и оранжеви. На вкус наподобява микс от слива, ябълка, ананас и киви. Най-интересното от всичко обаче е неговия външен вид: разрязан той има формата на звезда. Затова е и наричан звезден плод.

Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Освен атрактивен външен вид, този плод притежава важни качества, които се изразяват в голямото наличие на антиоксиданти, витамин С, както и органични киселини, калций, натрий, фосфор, желязо, калий. Звездният плод има едновременно антиоксидантно и антимикробно действие.

Освен това, не можем да не отбележим, че е добър източник на фибри и помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Знаехте ли също, че е подходящ за отслабване и защитава организма от инфекции? И още: полезен е за зъбите и венците.

Като изключим всички тези предимства и защити, както и превенции, които можем да извлечем от карамболата, тя може да бъде използвана много успешно в сладкарството и коктейлите: чудесен завършек на някое питие или плодова торта.