Преди година екип американски учени си задали въпроса: ‘’Кое е храненето за деня, от което най-много се пълнее?’. Всички си мислели, че след тестовете на кръвна захар и инсулинов отговор, това ще се окаже вечерята. Все пак повечето хора споделяли, че вечер се хранят най-много. Изненадата на учените била голяма, когато установили, че всъщност обедното хранене е най-пагубно за добрата линия и здраве. След подробен анализ те установили, че повечето хора разчитат на преработени въглехидрати за своя обяд: те избирали сандвичи, солети, дори и чипс, само и само за да заситят глада си. Ако досега не сте обръщали внимание на храната в офиса, може би е време да си припомните няколко факта за обедното хранене:

1. Ако се храните три пъти на ден, обедното хранене е 35 до 40% от калориите за деня. Това означава, че ако не планирате правилно своя офис обяд, рискувате голяма част от калориите ви за седмицата да идват от неподходящи източници. Нищо чудно, че се борите с последните 4 килограма вече няколко години!

2.Обедното хранене определя нивата на енергия, производителност и концентрацията ви за втората половина от деня. Много от нас работят и до 8 часа вечерта, което означава, че закуската захранва само 1/3 от работния ден, докато на обяда се пада много по-голям дял. От обяда зависи как ще се чувствате на работното място. Ако искате да сте във върхова форма, обърнете му заслуженото внимание.

3. При липса на добро хранене следобед често може да изпитате слабост, радразнителност или спонтанно желание за сладко: няколко бонбона и чаша кафе ще ви ‘’вдигнат’’ на крака и ще ви откупят още няколко часа работа, но за сметка на здравето и добрата форма. Заблежете колко по-стабилна е енергията ви, когато сте обядвали разумно.

4. Лошото хранене през деня често е причина за повишен апетит вечер: може да ви е трудно да се ‘’нахраните’’ от нормална порция и да продължите да търсите по-мазна или сладка храна, за да заситите глада си, малко след като вечерята е приключила.

Как обаче да планирате обяд в офиса, когато обедните почивки се местят, телефонът не спира да звъни, и сякаш времето е най-големият ви враг? На първо място вземете твърдото решение винаги да обядвате, дори да не е в точен час, дори да сте закъснели, дори да ви се е струпала работа за цяла седмица! Няма да я свършите за 30 минути, а един здравословен обяд наистина ще ви даде време да се погрижите за себе си в средата на натоварения ден.

Предлагам ви няколко лесни тактики, които да ви помогнат в планирането на обяд:

1. Огледайте местата за хранене около офиса: набележете си 3-4 опции във всяко меню и знайте точно какво да си поръчате, когато отидете. Често гладът е лош съветник и си поръчваме неподходящото меню, защото сме твърде гладни да мислим. Разменете идеи с колегите си и вижте какво си поръчват тези от тях, които се хранят здравословно.

2. Запасете офиса: ако отивате на експедиция в планината, ще си вземете удобна раница, подходящи обувки, достатъчно храна и вода. Мислете за офиса, като за територия, в която трябва да има здравословна храна: в бюрото или кухнята може да оставите запаси от сурови ядки, кашкавал, консерва сардини, ръжени сухари, няколко ябълки. Така дори да сте заточени в офиса без обедна почивка, пак ще може да хапнете енергизираща храна, вместо да се задоволявате с ‘’бърза храна’’, която да изпие всичките ви сили.

3. Пригответе си обяд от вкъщи: най-лесната офис тактика си остава добата традиция да се носи обяд от дома. Това става най-удобно, ако си купите няколко малки и красиви кутии, които с радост да пълните всяка вечер. Пригответе повече вечеря, за да отделите порция за обяд, нарежете пресни зеленчуци, вземете си любим плод и обядът е готов. Колегите ще ви завиждат благородно.

Със съдействието на www.artofrealfood.com