Витамините са нещото, без което не можем. Често не успяваме да си набавим нужното количество, тъй като малко плодове и зеленчуци съдържат всички вещества в едно. Е, това на практика едва ли възможно, но за щастие има и такива, които успяват да съчетаят в себе си поне най-необходимите съставки.
Какво е батат?
Накратко бататът, известен още с имената сладък картоф и земна ябълка, представлява грудков зеленчук, който идва от земите на Централна Америка. Бататът е съществувал доста преди обикновения картоф. Формата му е сплесната и продълговата, а цветът наподобява този на зрялата тиква. Интересното е, че не само корените се ядат, листата му се използват също, като начинът на приготвяне е сходен с този на спанака. Вкусът му е сладникав и наподобява този на тиквата и моркова. Ако попаднете на батати с тънка обвивка, дори можете да не белите.
Защо е полезен?
- Съдържа провитамин А, витамин В2, В6 и С, както и умерено количество витамин В9
- Съдържа скорбяла, захар и каротин
- Той е силен антиоксидант
- Предпазва от астма, остеопороза или ревматоиден артрит
- Идеална храна е за пенсионери и бременни жени
- Препоръчва се за консумация при заболявания като сърдечно – съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво
- Могат да се приготвят и без мазнина
Как да го сготвим?
Можем да го сварим или изпечем, изпържим или добавим към различни ястия. Ето и някои интересни рецепти:
Набързо…
Измийте бататите и ги нарежете на колелца с дебелина около 2 см. Бутнете ги за 10-тина минутки в микровълновата и готово – консумирайте. Може да ги полеете с малко мед за страхотно предястие или да ги добавите чисти като гарнитура на месно ястие.
Пюре от батати
Измийте бататите и ги нарежете на едри кубчета. Поставете ги в тенджера с вода, която да ги покрие. Сварете ги до омекване - стават готови по-бързо от обикновените картофи, така че ги наблюдавайте. Пасирайте или намачкайте картофите, като можете да добавите всякакви други продукти – от чесън и месо, до мед и сметана.
Печен чипс от сладък картоф
Почистете и обелете картофите, нарежете на тънки резенчета. Пригответе купа с желаните подправки и олио и ги смесете добре с бататите – докато всички парченца се покрият добре със сместа. Поставете ги в тава, постлана с готварска хартия. Печете на силна фурна за около 10 -12 минути. След това ги обърнете и печете за още толкова, докато станат златисти и хрупкави.