Група учени от няколко университета в САЩ и Европейския съюз публикуваха списък на продуктите, които спомагат “за подмладяване на организма и удължаване на човешкия живот”.

Той е съставен на основата на направени през последните години открития и изследвания, свързани с биохимичния механизъм на стареене на клетките. 

Всеки един от продуктите, влизащ в това “менюто за дълголетие”, съдържа активни вещества, които оказват позитивно и ефективно въздействие на сложните биологически процеси, съобщава АМИ-ТАСС. 

Първите места са заети от т.нар. силни антиоксиданти – черният шоколад, чаят и кафето. Те са богати на полифеноли, които притежават способността да възстановяват увредените клетки и така - да удължават живота.
 
Списъкът включва още ябълки, касис, боровинки, броколи, череши, домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди и пълнозърнест хляб. 

Специалистите подчертават, че другите типове продукти като месо, риба, мляко и зърнени растения дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, но зеленчуците и особено плодовете осигуряват в най-добър баланс биохимичните елементи, които предпазват клетките и удължават техния живот.