Сусамът е стар колкото света, ако не и по-стар. Според една асирийска легенда, преди да създадат нашия свят, боговете се почерпили с вино от сусамови семена. В хиндуиските легенди сусамът присъства като символ на безсмъртието. А помните ли приказките на Шехеразада, където чуваме: ‘’Сезам, отвори се!’’. Всъщност това е ‘’Сусам – отвори се’’ - подобно на рязко отварящата се сусамова шушулка. От Индия сусамът минава през Близкия изток, разпростира се и в Африка, става част от почти всички световни кулинарни традиции и се използва широко от древните системи за лечение и поддържане на здравето. Сусамовото олио е еднa от първите извлечени мазнини и подправки, а рисунки на хляб със сусам има дори по египетски фрески.

Сусамът се използва като цели семена, под формата на гъсто и ароматно сусамово масло – тахан, или на сусамово олио, което е прозрачно и се добавя лесно към различни ястия и дори към козметични продукти и масла за масаж.

Сусамовите семена са незаменимо богат източник на манган, който неутрализира свободните радикали и предпазва от ред съвременни заболявания, като диабет и остеопороза например. Ценното семенце съдържа и рекордни дози мед, калций и магнезий – важни за функционирането на сърдечносъдовата и костно-ставната система.

В сусама се съдържат и две кръстени на него влакнини – сесамин и сасамолин, които контролират нивата на холестерола, предпазват от злокачествени образувания и дори се грижат за линията ни. В Източната медицина, маслото от сусам се препоръчва за контрол на стреса и се приема както чрез храна, така и чрез масажи на кожата и косата. В едно изследване, студенти изплакват зъбите си с олио от сусам и това намалява съдържанието на бактерии със 75%. В някои практики, сусамовото олио се използва дори вместо капки за нос, както и като защитен лосион срещу слънчеви изгаряния.

През зимата сусамовият тахан и олио се препоръчват за увеличаване на съпротивителните сили на организма. Вкусът на сусама е леко ядков и той лесно се добавя за хрупкавост и структура в хлябове, супи, сосове и салати. С тахан се приготвят любимият ни хумус, разядката ‘’баба гануш’’ – с патладжани и лимон, а кой не обича вкусни сусамки и тахан халва? Разбира се, като всяка богата на калории храна, внимавайте с количествата – една супена лъжица тахан съдържа цели 80 кал, а във вълшебната комбинация от тахан, мед и орехови ядки, няколко лъжици могат лесно да достигнат и 400 кал.

Със съдействието на www.artofrealfood.com