Пълноценната закуска е крайно необходима, ако искате да бъдете активни и енергични през първата половина от деня. Тя е и предпоставка за висока работоспособност през останалата част от него. Проблемът със сутрешното хранене всъщност най-често е просто оправдание – че не ни остава време за него или не можем да направим правилния избор.

За съжаление нашата закуска често се състои или от твърде мазни продукти (пържени филийки, кренвирши, колбаси, сирене), или от наситени с прости захариди ястия (сладкиши, мляко с различни добавки, сладки каши). Те притъпяват глада за известно време, но не съдържат белтъчини и сложни въглехидрати, които да заредят с енергия организма за по-дълго време.

Предлагаме ви няколко рецепти за закуска, които едновременно са подходящи за начало на деня и не изискват много време.

Овесени ядки, ягоди и бадеми

Към тях по желание можете да добавите малко канела и мед. Ако ги предпочитате с мляко, избирайте обезмасленото. Тази закуска е богата на белтъчини, целулоза и полезни мазнини. Вкусна е и не отнема много време.

Омлет от тофу

Добавете в него лук, пипер или други зеленчуци, малко соев сос и подправки. Задушете го в зехтин, вместо да го пържите в олио. Можете да си позволите и 1-2 препечени филийки пълнозърнест хляб.

Кисело мляко, пресни горски плодове и зърна

Това е аналог на така популярния напоследък йогурт с различни добавки. Тъй като той обикновено съдържа много захар, която е напълно излишна сутрин, предлагаме да го заместите с кисело мляко със свежи плодове.

Грейпфрут, пълнозърнест хляб или сухари с бадемово масло

Всяка от тези храни ще ви зареди с нужната до обяда енергия, без да навреди по какъвто и да било начин на организма ви. Бадемовото масло не е много познато у нас, но то е много полезно (и със сигурност по-добър избор от фъстъченото).

Салата от пресни плодове

Нарежете ябълки, диня, горски плодове, портокали, круши, банан, грозде… разнообразието от плодове е голямо, особено през есента. За подправка използвайте лимонов сок или кисело мляко.

Протеинов коктейл

Не се стряскайте – не става въпрос за разпространените сред фитнес маниаците протеинови напитки. Всъщност това е млечен коктейл с плодове. В сместа можете да добавите овесени ядки, семена или зърна.

Яйца със зеленчуци Задушете яйцата в зехтин и добавете към тях зеленчуци: пипер, лук, броколи и др. Добавете подправки на вкус. Не е нужно да се отказвате от филийката пълнозърнест хляб.

Извара с плодове

Смесете обезмаслената извара с някакъв вид плод: ябълки, цитрусови, малини, ягоди и т.н. Можете да добавите и 1-2 лъжички сметана.