За вкусовете:
Основните вкусови усещания са четири.
Към четирите основни вкусови усещания се прибави и пето – умами, предизвикано от свободните глутамити, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и в някои хранителни добавки.
Митът е разбит!
За зеленчуците:
Бялото зеле е бяло, червеното - червено.
Бялото зеле всъщност е светлозелено, червеното е наситено лилаво. Динозавърското зеле пък не е с динозаври, а е тюркоазено.
Митът е разбит!
За пийването:
Текилата се добива от кактуси.
Добива от вид пустинна роза – месесто растение, което прилича на кактус, но не е.
Митът е разбит!
Червейчето в текилата е халюциногенно.
В миналото червейчето е поставяно в мескалата като доказателство за качество на напитката. При висок алкохолен градус то не се разлага. Червейчето обикновено е на дъното на бутилката и за да стигнете до него, трябва да я пресушите цялата. След толкова алкохол, дори таралеж да има на дъното, ще започнете да халюцинирате.
Митът е разбит!
За хапването:
Пържените филийки са измислени от французите.
Пържените филийки са известни под името „френски тост”, но когато са се появили, французи още не е имало. Рецептата за тоста е включена още в римската готварска книга „Apicius on Cooking” с препоръката да се сервира с мед.
Митът е разбит!
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos