Асаи или акай?
Сигурно сте чували за невероятните свойства на плода асаи, растящ по палмовите дървета асаи или акай, както са по-известни у нас. Първо обаче, ще започнем с изясняване на произхода на думичката асаи. Точно по последния начин се изговаря тя на португалски и се пише Açaí, но в България дървото, както и неговите плодове са по-известни като акай.
Вкусът му е смесица от плодове и ядки
Асаи са малки лилави плодчета, наподобяващи по форма и цвят боровинката и гроздето. Има необичаен вкус напомнящ за ягоди, къпини и с привкус на орех. Мда, и на нас ни се дояде, но то засега остава почти недостъпно за българските почитатели на нетрадиционните вкусове поради високата си цена.
Въпреки това не ни пречи да констатираме многобройните му преимущества и свойства, тъй като екстрактът от плодовете му се използва в козметичната индустрия, медицината и в множество продукти за отслабване.
Къде се ”ражда” чудодейният плод
Родината на палмовото дърво асаи е Южна Америка. Отглежда се предимно заради богатите на антиоксиданти плодове, както и сърцевината на ствола на дървото, която има прекрасни вкусови качества и се счита за истински зеленчуков деликатес.ю
Преимуществата
Смятат се, че плодът на асаи може гордо да се нареди сред 10-те най-полезни храни в света. И това не е никак случайно, тъй като лилавите му плодчета изобилстват от фибри, желязо, калций, витамин А и С, различни киселини и флавоноиди, аспартанова, глутаминова и олеинова киселини.
Счита се, че асаи е и един от най-мощните антиоксиданти. Освен това е полезен за хората решили да отслабват. Изследванията на учените в тази посока обаче, все още са противоречиви, но това, което можем да кажем категорично е, че плодът засилва метаболизма, което е предпоставка за поддържането на добра форма.
Консумация
Плодовете могат да се консумират сурови, но трайността им е малка, затова най-често се консервират или се приготвя сок от асаи. У нас най-лесно можете да се сдобиете с продукти, в които се съдържа асаи - таблетки за отслабване и хранителни добавки.