Резултатите от борбата с килограмите може да са стройна фигура и тънка талия, но може да са и заболявания за цял живот. Понякога хората до такава степен се фокусират върху теглото си, че стигат до крайни мерки и поведението им става рисковано за здравето.

Екстремните диети може да са първата стъпка към хранителни разстройства. Пропускането на хранения, избягването на определени групи храни, приемането на добавки и заместители и всичко това в комбинация може да доведе до значителни негативни последици за здравето.

Гладуване или много нискокалорични диети

Рязкото намаляване на приема на калории със сигурност ще доведе до загуба на тегло. Този факт може и да е радващ, но има нещо, което много хора пропускат. В изгубеното тегло са включени ценна мускулна маса, вода и мазнини. Това води до промяна в метаболизма на организма. С тази промяна обаче, за да се чувства добре човек, трябва да се свиква с умерен темп.

Колкото по-бързо е свалено теглото, толкова по-голяма е вероятността бързо да се върне. И не само изгубеното, но и малко отгоре.

Приемът на калории не бива да пада под 1200 на ден. В противен случай рискувате периодично да страдате от хранително разстройство, болезнен глад и отпадналост.

Съмнителните хранителни добавки и хапчета за отслабване

Малко вероятно е хапчета за отслабване, билкови отвари и други концентрати, закупени от магазинчета или поръчани през интернет да се окажат ефективни. Често такива продукти разчитат на главозамайващи рекламни кампании, но не само нямат ефект, а могат да предизвикат допълнителен дисбаланс в организма.

хапчета

Повечето хапчета за отслабване предлагат бързо решение на проблемите. В състава им най-често влиза кофеин и диуретици. Неправилният и неконтролиран прием може да доведе до дехидратация и дисбаланс на електролитите.

Само защото някой от екрана или зад щанда казва, че съставките на продукта са изцяло натурални, не означава, че са безопасни. Червената лампичка трябва да светва в съзнанието ви всеки път, когато четете, че може да ядете в неограничени количества, но само с приема на едно хапченце килограмите ще се стопят.

Различни форми на очистване

Клизмата е начин за прочистване на червата и тялото. При процедурата обикновено се използват течност с билки, витамини и други катализатори. Тялото се очиства от токсините и се облекчава работата на черни дроб. Хора, които са на диети, прибягват до тази процедура, за да подсилят ефекта. Честото прилагане на този метод обаче може да доведе до нарушаване развитието на чревната флора, дехидратация, гъбични инфекции, електролитен дисбаланс, дразнения на дебелото черво, колит.

Ако комбинирате това със строга диета съвсем ще объркате организма. Човешкото тяло е настроено на определен режим и честите външни намери ще променят ритъма му на работа. Вместо чести клизми и строга диета, по-добре пийте повече вода, а за работеща перисталтика яжте храни, богати на фибри.

Отслабвайте по малко, но задълго

Намерете си вашата диета, която е съобразена с вашия начин на живот. Най-добрата диета е тази, към която може да се придържате дълго време. Вслушвайте се разума и в желанията на тялото си. То ви диктува от какво има нужда. Намирайте поне по 20 минути на ден за кардиоупражнения. Консултирайте се с нутриционист или диетолог. Те ще определят личните ви нужди, ще съставят меню, специално за вас, което ще е съобразено с ритъма на ежедневието ви, здравословните проблеми (ако имате такива) и с досегашните ви хранителни навици.