Жените, в менюто на които по няколко пъти на седмица има риба, са по-малко предразположени към психични разстройства от тези, които не я консумират. Това показват резултатите от изследване на шведски учени от Каролинския институт, съобщи в. "Упсала Нюа Тиднинг".
В изследването са участвали 34 000 жени, които са отговаряли на въпроси, свързани с храненето си. 11 години по-късно те отново са били поканени на разговор по повод психичното им здраве и възникване на симптоми, напомнящи психоза.
Оказало се, че симптомите на психозата се срещат два пъти по-често при представителките на нежния пол, които никога или рядко ядат риба, в сравнение с тези, които я консумират по 3-4 пъти на седмица.
"Това потвърждава хипотезата, че недостигът на витамин D и някои мастни киселини, които са налице в рибата, могат да спомогнат за възникване на психично разстройство" - твърдят авторите на изследването.