Над 80% от българките пазят диета. У нас обаче няма кой да контролира с какви продукти отслабват те. От Българското дружество по хранене и диетика алармираха, че в стремежа си да изглеждат красиви, дамите могат трайно да увредят здравето си.

Прилагането на диети в повечето случаи е самоволно. Жените търсят рецепти за вталяване в интернет, от медиите или от познати. Специалистите предупреждават, че тази практика може да бъде много опасна. Особено ако се използват различни добавки и хапчета за отслабване, с неизяснено съдържание.

Ето защо трябва да бъдат засилени проверките от страна на контролните органи. Диетолозите искат да бъде направен регистър на специалистите, които имат право да практикуват. Диета, преписана от самозван диетолог, може да доведе до сериозни увреждания.

Експертите са категорични, че за да бъде контролиран пазара на хранителни продукти и добавки, трябва да се въведе български държавен стандарт за всеки един продукт. Другото им искане е създаването на дълго обещаваната Агенция за безопасност на храненето.


А, докато това стане, отслабвайте само след консултация с лекар, за да не се превърне търсеният ефект в дефект.

 

Този материал и видеото към него са предоставени от PRO.BG специално за LadyZone.bg