Хората, които живеят по Средиземноморието, страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания. Проучване проведено в 7 страни установява връзка между нивата на холестерола и коронарната болест на сърцето, пише БГНЕС. 

Хората, които живеят в страни като Италия, Гърция и Хърватия, са с по-ниски нива на сърдечносъдови заболявания в сравнение с участниците в изследването, които живели другаде.

Техният начин на живот включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, билки, подправки и зехтин.

Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини и риба тон, е предпочитан източник на животински протеини. Храните с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо и масло, се консумират рядко.

 

Яйцата и млечните продукти като кисело мляко и сирене също могат да бъдат част от средиземноморската диета, но в умерени количества. Допуска се и умерена консумация на алкохол, например чаша вино на вечеря. 

„Това е една от малкото диети, които са подкрепени от научни изследвания", казва д-р Шон Хефрон, превантивен кардиолог в NYU Langone Health.

КАКВО ВКЛЮЧВА СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА? 

Съзнателно или не, хората, които живеят в тези страни, включват в хранителния си режим много плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена, протеини и здравословни мазнини.

Тя се превръща в основа на здравословното хранене за сърцето, с добре проучени ползи за здравето, включително за по-ниско кръвно налягане и холестерол и намален риск от диабет.

Средиземноморската диета не е толкова строг план за хранене, колкото начин на живот", казва диетологът Джулия Зумпано. „Хората, които следват средиземноморската диета, са склонни да "ядат храни, които техните баби и дядовци биха консумирали".

Един ден на средиземноморски режим

Според доктор Хефрон закуската може да бъде авокадо върху пълнозърнест тост с гарнитура от пресни плодове и нискомаслено гръцко кисело мляко.

Обядът или вечерята е хубаво да се състоят от зеленчуци и зърнени храни, приготвени със зехтин и риба на скара.

Допълнение могат да бъдат хумусът, малки порции макаронени изделия или пълнозърнестия хляб.

ПОЛЗИТЕ:

По-добро здраве на сърцето.

По-малък риск от сърдечносъдови заболявания.
Проучване публикувано през 2018 г., установява, че близо 26 000 жени, които са спазвали стриктно средиземноморското хранене в продължение на 12 години, са с малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания (около 25%). Това се дължи главно на промените в кръвната захар, възпаленията и спадът на индекса на телесната маса.  

Предпазва от оксидативен стрес
Той може да причини увреждане на ДНК, допринасящо за хронични заболявания като неврологични заболявания и рак.

Намалява риска от развитие на диабет тип 2

Намаляване риска от усложнения по време на бременност
Близо 7800 жени, които са спазвали средиземноморската диета по време на зачеването и в началото на бременността си, са намалили с около 21% риска от усложнения по време на бременността, като прееклампсия, гестационен диабет или преждевременно раждане.

Намаляване на теглото
В този случай трябва да се наблюдава точния прием на калории.