Дребните семена на растението чиа доскоро се отглеждаха само като декоративен елемент, но все повече хора ги включват в менюто си -  основно заради лечебните им свойства. Тази древна култура е отглеждана още 3 века пр. Хр. и се радва на популярност в централно Мексико до средата на 16 век. Както и киноата, чиата претърпява погром след испанското завладяване и е почти унищожена по религиозни и политически причини.

През последното десетилетие дребните, твърди и полезни за здравето семена, плод на растението, което много прилича на градински чай, се радват на невиждан интерес. Семената от  чиа, не по-големи от главата на карфица, са в своя заслужен Ренесанс. Ще попитате, какво прави тези дребосъци толкова полезни за здравето?

Семената от чиа съдържат високи дози омега 3 мастни киселини

Тези ценни за тялото мазнини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Най-богатите източници: риба, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, не винаги присъстват в диетата ни, а чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим. Омега 3 мастните киселини способстват умственото развитие, борят депресията, подобряват паметта, предпазват от сърдечносъдови заболявания, артрит и стареене. Добавянето на омега 3 мастни киселини може да ускори отслабването и да помогне в контрола на апетита.

Семената от чиа подобряват храносмилането и борят констипацията

Високото съдържание на разтворими фибри помага на отделянето и днес чиа е предпочитаният начин за стимулиране на червата. За разлика от лененото семе, чиа може да се приема, без да се смила, мазнините в него не се увреждат от неправилно съхранение и семената от чиа, за разлика от ленените, не съдържат фитоестрогени.  Това ги прави подходящи дори за бременни и кърмачки. Тъй като семената набъбват до 10 пъти от първоначалния си размер, ако ги приемате против констипация, задължително трябва да ги накисвате поне за 30 минути.

Подобряват детоксикацията

Гелообразната структура на набъбналите семена помагат за очистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото с помощта на семената. Особено подходящи са за добавяне към различни зеленчукови сокове и прочистващи чайове по време на режим за намаляне на теглото.

Изглаждат пиковете и спадовете в кръвната захар

Благодарение на бавното им усвояване семената от чиа регулират скоростта на усвояване на захарите и ако ги добавите към различни брашна и печива, може както да се заситите по-бързо, така и да усвоите плавно калориите, без това да се отрази негативно върху апетита ви по-късно. Тъй като съдържат относително малко калории на порция, а набъбват много, тези семена може да са успешен начин да сгъстите кисело мляко и различни растителни млека, като те добиват консистенция на пудинг без да ви е нужно нишесте или желатин.

Как да ползваме чиа?

Семената от чиа имат деликатен ядков привкус и не променят вкуса на останалите съставки във вашите рецепти, а само добавят гъстота и  зърнеста структура.

За да сгъстите различни напитки и сокове, може да добавите чаена лъжичка чиа към всяка чаша и да разбъркате добре. Напитката е готова след 10 минути.

За да приготвите пудинг от кисело или други млека, добавете 1 с.л. 30 минути преди сервиране на всяка порция. Може да добавите и плодове или естествени подсладители, като мед и меласа.

За да приготвите кълнове от чиа, постелете голяма плоска повърхност с кухненска хартия, намокрете добре и посипете слой от семенцата. Поливайте ежедневно, за да ги подържате влажни и до 4 дни ще имате чудесни кълнове, които да добавяте към салати и шейкове.

Скоро очаквайте и нашата рецепта за кокосов чиа пудинг с нар!

Със съдействието на www.artofrealfood.com