Чушките са плодове, принадлежащи към семейство Паслън. Те са нискокалорични и богати на витамин C и други антиоксиданти, което ги прави отлично допълнение към здравословната диета за чиста и красива кожа.
Чушките са роднини на лютите чушки, доматите и хлебното дърво. Наричани още сладки чушки или камби, те могат да се консумират сурови или варени, също и сушени и смлени на прах.
Хранителни стойности
Порция от 80 г червена чушка (сурова) осигурява:
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
- 17 ккал/71 кДж
- 0,6 г протеин
- 0,2 г мазнини
- 3,4 г въглехидрати
- 1,8 г фибри
- 173 мг калий
- 60 мкг фолат
- 101 мг витамин С
Важно е да се обърне внимание, че хранителният принос на чушките варира в зависимост от цвета им, като червените сортове осигуряват повече калий, витамин С и фолат, отколкото другите цветове, в които се предлагат. Незрелите зелени чушки обаче са значително по-богати на защитните растителни съединения, известни като полифеноли, от зрелите си червени еквиваленти.
Подобно на много други зеленчуци, хранителната им стойност ще бъде повлияна от методите на подготовка и готвене. Предварително печените чушки, популярна покупка на деликатесни щандове, предлагана в буркан или кофичка, губят до 25% от съдържанието си на витамин C. Колко дълго се готви чушката, използваната температура, методът на готвене и всички други възможни приложими техники за консервиране са фактори, които влияят върху количеството загуба, въпреки че сухата топлина, като тази при пържене и печене, се счита за за предпочитане пред варенето или готвенето на пара.
Топ 5 ползи за здравето от чушките
1. Предотвратяват загубата на зрение
Пълноценното хранене играе важна роля за забавяне на развитието на свързаната с възрастта загуба на зрение. По-специално, два каротеноида, наречени лутеин и зеаксантин, когато се консумират в достатъчни количества, подобряват здравето на очите.
Червените чушки са особено богати на тези каротеноиди, както и на други защитни хранителни вещества като витамин С. Многобройни проучвания показват, че редовната консумация на храни, богати на каротеноиди и особено лутеин и зеаксантин, може да намали риска както от катаракта, така и от макулна дегенерация.
2. Намаляват вероятността от анемия
Анемията е често срещано състояние, особено сред жените и момичетата в репродуктивна възраст, резултат от липса на кислород в кръвта. Една от най-честите причини е дефицитът на желязо.
Чушките осигуряват скромни количества желязо, но са забележително богати на витамин С, като половин чушка осигурява до 100 мг. Това е важно, защото витамин С увеличава усвояването на желязо в червата. Чушките помагат допълнително, защото съдържат витамин B6, който е необходим за производството на хемоглобин, протеинът, който пренася кислород в тялото.
3. Предпазват от определени хронични заболявания
Чушките са особено богати на антиоксидантни витамини, включително витамини C, E и бета-каротин. Те също така осигуряват изобилие от полифеноли, тези защитни растителни съединения включват лутеин, кверцетин и капсантин , като последният е особено богат при зрелите червени чушки.
Като антиоксидантна сила, чушките предлагат силен противовъзпалителен капацитет и е вероятно да намалят риска от хронични заболявания, но все още липсват задълбочени проучвания по темата.
4. Забавят, свързаната с възрастта, загуба на памет
Проучвания върху животни доказват, че консумацията на чушки може да е ефективна за предотвратяване на загуба на памет при хора с болестта на Алцхаймер . Съединенията в зрелите чушки инхибират ензим, който освобождава амилоидни протеини – това са протеините, отговорни за натрупването около нервните влакна и допринасящи за риска от болестта на Алцхаймер.
Последващи изследвания показват, че вероятно многото растителни съединения в чушките, включително феноли, каротеноиди и флавоноиди, са отговорни за тези открития.
5. Понижават кръвната захар
Проучвания върху животни показват, че чушките помагат за регулиране на кръвната захар. Въпреки че все повече доказателства подкрепят, че полифенолите, открити в растения като чушките, имат благоприятно влияние върху кръвната захар и изглежда помагат за намаляване на риска от диабет, но са необходими допълнителни изследвания върху хора.
Безопасни ли са за всички?
Чушките са здравословна добавка за много хора, въпреки че някои избират да ги избягват, защото намират чушките за трудни за смилане и могат да предизвикат киселини.
Макар и рядко срещано, някои хора изпитват алергични симптоми, като кръстосаната реактивност е по-вероятна при хора, които имат алергия към полени.