Чушките са плодове, принадлежащи към семейство Паслън. Те са нискокалорични и богати на витамин C и други антиоксиданти, което ги прави отлично допълнение към здравословната диета за чиста и красива кожа. 

Чушките са роднини на лютите чушки, доматите и хлебното дърво. Наричани още сладки чушки или камби, те могат да се консумират сурови или варени, също и сушени и смлени на прах. 

Хранителни стойности 

Порция от 80 г червена чушка (сурова) осигурява:

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

  • 17 ккал/71 кДж
  • 0,6 г протеин
  • 0,2 г мазнини
  • 3,4 г въглехидрати
  • 1,8 г фибри
  • 173 мг калий
  • 60 мкг фолат
  • 101 мг витамин С

Снимка: iStock

Важно е да се обърне внимание, че хранителният принос на чушките варира в зависимост от цвета им, като червените сортове осигуряват повече калий, витамин С и фолат, отколкото другите цветове, в които се предлагат. Незрелите зелени чушки обаче са значително по-богати на защитните растителни съединения, известни като полифеноли, от зрелите си червени еквиваленти.

Подобно на много други зеленчуци, хранителната им стойност ще бъде повлияна от методите на подготовка и готвене. Предварително печените чушки, популярна покупка на деликатесни щандове, предлагана в буркан или кофичка, губят до 25% от съдържанието си на витамин C. Колко дълго се готви чушката, използваната температура, методът на готвене и всички други възможни приложими техники за консервиране са фактори, които влияят върху количеството загуба, въпреки че сухата топлина, като тази при пържене и печене, се счита за за предпочитане пред варенето или готвенето на пара.

Топ 5 ползи за здравето от чушките

1. Предотвратяват загубата на зрение

Пълноценното хранене играе важна роля за забавяне на развитието на свързаната с възрастта загуба на зрение. По-специално, два каротеноида, наречени лутеин и зеаксантин, когато се консумират в достатъчни количества, подобряват здравето на очите. 

Червените чушки са особено богати на тези каротеноиди, както и на други защитни хранителни вещества като витамин С. Многобройни проучвания показват, че редовната консумация на храни, богати на каротеноиди и особено лутеин и зеаксантин, може да намали риска както от катаракта, така и от макулна дегенерация.

2. Намаляват вероятността от анемия

Анемията е често срещано състояние, особено сред жените и момичетата в репродуктивна възраст, резултат от липса на кислород в кръвта. Една от най-честите причини е дефицитът на желязо.

Чушките осигуряват скромни количества желязо, но са забележително богати на витамин С, като половин чушка осигурява до 100 мг. Това е важно, защото витамин С увеличава усвояването на желязо в червата. Чушките помагат допълнително, защото съдържат витамин B6, който е необходим за производството на хемоглобин, протеинът, който пренася кислород в тялото.

Снимка: iStock

3. Предпазват от определени хронични заболявания

Чушките са особено богати на антиоксидантни витамини, включително витамини C, E и бета-каротин. Те също така осигуряват изобилие от полифеноли, тези защитни растителни съединения включват лутеин, кверцетин и капсантин , като последният е особено богат при зрелите червени чушки.

Като антиоксидантна сила, чушките предлагат силен противовъзпалителен капацитет и е вероятно да намалят риска от хронични заболявания, но все още липсват задълбочени проучвания по темата.  

4. Забавят, свързаната с възрастта, загуба на памет

Проучвания върху животни доказват, че консумацията на чушки може да е ефективна за предотвратяване на загуба на памет при хора с болестта на Алцхаймер . Съединенията в зрелите чушки инхибират ензим, който освобождава амилоидни протеини – това са протеините, отговорни за натрупването около нервните влакна и допринасящи за риска от болестта на Алцхаймер.

Последващи изследвания показват, че вероятно многото растителни съединения в чушките, включително феноли, каротеноиди и флавоноиди, са отговорни за тези открития.

5. Понижават кръвната захар

Проучвания върху животни показват, че чушките помагат за регулиране на кръвната захар. Въпреки че все повече доказателства подкрепят, че полифенолите, открити в растения като чушките, имат благоприятно влияние върху кръвната захар и изглежда помагат за намаляване на риска от диабет, но са необходими допълнителни изследвания върху хора. 

Снимка: iStock

Безопасни ли са за всички?

Чушките са здравословна добавка за много хора, въпреки че някои избират да ги избягват, защото намират чушките за трудни за смилане и могат да предизвикат киселини.

Макар и рядко срещано, някои хора изпитват алергични симптоми, като кръстосаната реактивност е по-вероятна при хора, които имат алергия към полени.

Съдържанието, включително текстове, графики, изображения и други материали, е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на индивидуално решение, свързано със здравето или процедури за красота. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.
 
Рецепта за вкусни пълнени чушки - вижте в следващото видео. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK