Почитателите на морските дарове ги консумират през цялата година, но летните почивки край морето увеличават апетита за тези прекрасни храни. Те се разделят на две големи групи: мекотели и ракообразни. Мекотелите включват стриди, миди, калмари, октоподи, сепии и т.н. Ракообразните са представени от раци, омари, лангусти, скариди и други.

Морски дарове – хранителни качества:

Морските дарове са богати на всички необходими за организма аминокиселини, които се усвояват много по-бързо от тези в месото. Имат по-малко мазнини от месото и рибата, а белтъчините са приблизително същите. Разбира се, с най-важно значение за организма са омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, които се съдържат във всички морски дарове.

Освен това морските дарове са отлични източници на витамини (A, D, E и от групата В) и минерали (калций и йод във всички видове, фосфор и желязо в раците, калий в калмарите, кобалт в омарите, мидите и лангустите и т.н.).

Морски дарове – здравословни!

Благодарение на богатото съдържание на йод, морските дарове помагат за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Те съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват от остри и хронични белодробни заболявания. Консумацията на морски дарове повишава имунната защита и предпазва от вирусни и инфекциозни заболявания, като също намалява риска от болест на Алцхаймер.

Морски дарове в диетата

Морските дарове са нискокалорични (под 100 ккал в 100 г) и затова са много подходящи за включване в диети за отслабване. В същото време са достатъчно богати на белтъчини, витамини и минерали, така че организмът няма да страда от недостиг на тези жизненоважни вещества.

Как да ги изберем?

Бъдете много внимателни при купуването на морски дарове. Те трябва да са съвсем пресни, с доказани произход и качество. Ако усетите неприятна специфична миризма или забележите подуване на морските дарове, не ги купувайте.