Шоколадът е една от най-разпространените, най-сладки и вкусни храни познати на човечеството. Почти няма човек, който да не обича сладкото изкушение, което спокойно можем да наречем „храна на боговете“. Наричали са го и с други странни имена - „cacahuatl“ или „xocolatl“. А чували ли сте за диета с шоколад? Ето още няколко неизвестни и всеизвестни факти за шоколада.

1. Думата „шоколад“ произлиза от думата, която ацтеките са изговаряли „cacahuatl“ или „xocolatl“ и означава горчива вода.
2. Шоколадът се прави от какаови зърна.
3. Зърната на какаото пък растат по какаовите дървета, които произхождат от  Южна Америка. Научното наименование на дървото е theobroma cacao, което означава „храна на боговете“.
4. Какаовите дървета раждат шушулки, всяка от които съдържа между 20 и 50 какаови зърна. Съществуват различни видове какаови зърна, които имат различни вкусове, от които пък се произвеждат различни шоколади.
5. Древните маи и ацтеки вярвали, че какаовите зърна произхождат от рая, и ще донесат сила и мъдрост на всеки, който ги консумира.
6. Какаовите зърна са пренесени в Европа от испанаските конкистадори през 1528 година.
7. Те били толкова ценни, че древните народи ги използвали като валута.
8. Преди да влезе в харема си владетелят на ацтеките Монтесума изпивал по една чаша какаова течност. От там произлиза схващането за шоколада като афродизиак.
9. Шоколадът е бил източник на енергия и за император Наполеон, който винаги носел със себе си „храна на боговете“ по време на своите военни походи, за да поддържа тялото си във форма.
10. Въпреки това количеството кофеин, което се съдържа в шоколада е много по-малко от това в кафето -  едва 5 до 10 милиграма в 30 грама сладък шоколад. За сравнение в една чаша кафе има от 100 до 150 милиграма кофеин.
11. Въпреки, че шоколадът е богат на мазнини, той не повишава нивата на холестерол в кръвта.
12. Какаовото масло, което се извлича като екстракт от печени и натрошени какаови зърна, се използва за масажи и ароматерапия.
13. Хенри Нестле първи се сеща да добави кондензирано мляко към какаото, за да се получи познатият ни днес млечен шоколад.
14. Шоколадът има над 500 вкусови компоненти. За сравнение ягодите притежават едва половината.
15. А знаехте ли, че съществува шоколадова диета? Не? Тя включва 100 грама горчив шоколад на ден с чаша черно кафе, плюс вода или чай. Ефектът е ускоряване на метаболизма.