Високото съдържание на фибри в храните се счита за полезно. Има ли такова нещо като пренасищане?

Въпреки, че повечето от нас не си набавят достатъчно фибри, които да отговорят на нуждите на организма (нуждаем се от средно 25 грама на ден), има и вариант, в които да се получи точно обратното. Има такова нещо, като пренасищане, ако поемаме прекалено много храни с високо съдържание на добавени фибри. Може да започнете да се чувствате подути или да получите други стомашно-чревни реакции като запек, особено ако не пиете достатъчно вода.

Също е важно да знаете, че фибрите не компенсират липсата на други ключови хранителни вещества, като: витамини, минерали, фитонутриенти и други полезни вещества, които се съдържат в храни с естествено съдържание на фибри: боб, плодове, зеленчуци, зърнени култури.

Преработените храни с добавени фибри може да спомогнат за набавянето на дневната доза, но също така може и да съдържат вредни вещества, като мазнини, натрий и други, които не е препоръчително да включваме в една здравословна диета.

В крайна сметка се оказва, че е добре да набавяме необходимото си количество фибри чрез храни, които имат естествено съдържание на фибри, а не добавено.