Преди много време доматът е бил с размерите на ягода. Днес с тези размери са само дивите домати, които растат по необработваемите земи на Перу, Филипините и Канарските острови.

Доматеният сок е един от най-полезните от гамата за зеленчуковите сокове. Неговата киселинност спомага за обмяната на веществата, богат е на натрий, калций, калий и манган, мед, йод и др. Доматеният сок е поливитаминен продукт. Особенно високи в него са нивата на витамин С, Е, а каротинът в оранжево-жълтите домати е повече, отколкото в червените. Особено полезен е за хората със сърдечно-съдови заболявания и с нарушения в обмяната на веществата.
Две чаши доматен сок са достатъчни, за да си набавите дневната нужда от витами C.
Доматеният сок може да се пие чист или пък в комбинации с ябълков, тиквен и лимонов, в съотношение (2:4:2:1). Затова диетата с доматен сок не само ще се разделите с някой и други излишен килограм, а ще го направите по здравословен и щадящ организма ви начин.

Закуска
Чаша доматен сок и 2 филийки ръжен хляб, намазани с тънък слой масло. Хлябът може да бъде заместен със 100 г плодова салата (без сметана).

Обяд
Чаша доматен сок, 100 г сварен ориз със зеленчуци, за десерт 1 печена ябълка
Друг вариант на обедното меню е 150 г варена на пара риба със салата от домати, краставици и марули с малко зехтин

Вечеря
Чаша доматен сок, 100 г котлет от телешко месо, задушен с гъби и лук, 2 сварени картофа
Друг вариант на вечерното меню е 150 г бяло пилешко месо, сварено със зеленчуци и 100 ориз на пара.

Диетата може да се спазва без прекъсване не повече от 2 седмици.

И не забравяйте, че в доматеният сок се съдържа вещество, което ни кара да се отпускаме, да забравяме предубежденията си и да показваме открито чувствата си. Неслучайно в миналото са наричали домата ябълка на любовта.