„Милиард действия в зелено”

Повече от 40 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазването на планетата. Тази година темата на Световния ден на Земята е „Милиард действия в зелено”. Тя признава правото на милиони индивидуални действия и фокусира вниманието върху личния принос на всеки човек в общия ни стремеж да живеем по устойчив начин.
Целта е да се регистрират един милиард действия за опазване на природата преди провеждането на Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през 2012 година. Сайтът на кампанията http://www.earthday.org/earth-day-2011 отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.

Всеки може да регистрира и създаде своето „зелено действие”, което да помогне за намаляване на въглеродните емисии и да насърчава устойчивото развитие. Това може да направите на сайта на кампанията, във Facebook или Twitter. С хиляди събития и  един милиард участници, с този Ден на Земята можем да покажем на света, че всяко малко екологично действие има значение.

Историята на едно движение

Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнината от създаването на съвременното екологично движение през 1970 г. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда.

В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за опазване чистотата на въздуха и водата на САЩ.

Денят на Земята през 1970 постига рядко политическо единодушие, привличайки подкрепата на републиканците и демократите, богати и бедни, граждани и земеделски производители, магнати и синдикални лидери.

През 1990г. група природозащитни лидери организират честването на Деня на Земята в световен мащаб, мобилизирайки 200 милиона души в 141 страни и поставяйки проблемите на околната среда на световната сцена. Това дава огромен тласък на усилията за рециклиране по света и спомага да се проправи пътя за срещата на върха за земята на Организацията на обединените нации през 1992 г. в Рио де Жанейро.

Каква е историята на българското участие в Деня на Земята?

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на планетата. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.
Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Какво можете да направите в Деня на Земята:

•    Организирайте поход, разходка, тичане, плуване  или колоездене по повод Деня на Земята.  
•    Съберете всички стари крушки от дома. Изхвърлете ги и купете енергоспестяващи.
•    Гасете осветлението и електричеството, когато нямате нужда от него.
•    Пестете водата. Спирайте кранчето, докато си миете зъбите.
•    Когато имате възможност не използвайте автомобила си, а се разходете.
•    Ако имате възможност – събирайте отпадъците разделно.

Можете да организирате и групови почиствания на най-близкия парк, гора или в междублоковите пространства, да шофирате с по-ниска скорост (за да намалите разхода на гориво), да засадите дръвче и каквото се сетите. Както вече казахме – всяко малко действие е от огромно значение за природата и планетата.